Oliebollen met appel, kaneel en rozijnen

Dit is alweer het derde oliebollenrecept dat ik met je deel op KL. Na de traditionele oliebollen in 2013 en de snelle oliebollen vorig jaar is het vandaag tijd voor een traditionele oliebol met een kleine twist. Ik voegde namelijk kleine stukjes appel toe aan het beslag! En dat is me toch lekker lieve jongens en meisjes. 🙂 Wat mij betreft is dit het lekkerste oliebollenrecept dat ik tot nu toe met je deelde!

Het verbaasd me trouwens altijd weer hoe makkelijk het is om zelf oliebollen te bakken. Oliebollenbeslag is makkelijk om te maken en daarna laat je de gist zijn werk doen. Het bakken van de oliebollen is het meeste werk en wat mij betreft ook het leukste. Warm aangekleed in een dikke winterjas en gewapend met een schuimspaan en een groot bord bak ik ze buiten onder onze overkapping. Wat is er nu leuker dan bakken in de buitenlucht!

Heb jij ze gemaakt? laat me dan weten in een reactie hieronder wat je ervan vond. Dat vind ik superleuk! Veel frituurplezier! 🙂

Seizoen, Thema recepten, Wereldgerecht, Gebak, Hollandse recepten, Oud-en-nieuwrecepten, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 750 ml volle melk
  • 750 g bloem
  • Snufje zout
  • 1 zakje instant gist
  • 3 el kristalsuiker
  • 35 g roomboter, gesmolten
  • 2 eieren, lichtjes losgeklopt
  • 1 Jonagold, geschild en in kleine blokjes
  • 40 g blauwe rozijnen
  • 1 el kaneelpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 el citroensap
  • Poedersuiker om te bestrooien

Verder nodig

  • Frituurpan met frituurolie
  • Schuimspaan
  • IJsbolletjesschep
  • Grote beslagkom
  • Keukenpapier
  • Fijne zeef
  • Garde

Bereiding

Verwarm de melk in een pannetje tot handwarm, maar niet laten koken.

Roer de bloem, het zout, de gist en de suiker in een grote beslagkom door elkaar. Voeg al roerend de warme melk en boter door de bloem en klop tot een glad beslag zonder klontjes. Roer tot slot de eieren door het beslag.

Meng in een kom de appel, rozijnen, kaneel, vanillesuiker en het citroensap en roer door het beslag.

Dek de kom af met een vochtig gemaakte, schone theedoek en laat minimaal een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek of tot het beslag in volume is verdubbeld.

Verwarm de frituurpan op 175 graden.

Dompel de ijsbolletjesschep onder in de hete olie (dan blijft het beslag niet plakken) en schep een lepel oliebollenbeslag uit de kom. Laat het beslag voorzichtig in de olie glijden. Bak niet teveel oliebollen tegelijk. Bak de oliebollen circa 5 tot 6 minuten tot ze rondom goudbruin zijn. Draai ze halverwege een keer kom.

Bestrooi vlak voor serveren met poedersuiker.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
4 reacties

Verdeel je liefde

  1. Grada

    Beste Keukenliefde,
    Alles helemaal volgens t boekje. Na het rijzen bleef het dik beslag. Ik heb ze gebakken maar moet je eerlijk zeggen. Er zit geen smaak aan!! En de rozijnen zijn niet te vinden. Heel erg jammer.
    Heb er veel rozijnen en suiker maar ingedaan. We gaan t zien. Heb je idee wat ik fout gedaan kan hebben?

    Daarentegen: de aziatische gehaktballetjes zijn super!!

    1. Beste Grada, wat jammer om te horen dat het niet goed gelukt is. Als je precies het recept hebt gevolgd heb ik geen idee wat er mis is gegaan. Heb je ook suiker en zout aan het beslag toegevoegd en is het beslag goed gerezen?

  2. Hoi Celia, oliebollenbeslag hoort inderdaad dik te zijn! 🙂

  3. Celia

    Hoort het beslag voor de oliebollen zo dik te zijn?

Follow on Bloglovin