Organiseer een koffietafel (high coffee!)

Organiseer een koffietafel (high coffee!)

Gesponsord – De koffietafel is vooral in Limburg en Brabant een bekend begrip: het is een uitgebreide broodmaaltijd waarbij koffie wordt geschonken. Mijn moeder maakte vroeger regelmatig een koffietafel tijdens bijzondere gelegenheden zoals na mijn eerste communie, tijdens feestdagen als ontbijt, en soms serveerde ze ook een koffietafel als makkelijke, lichte avondmaaltijd. Dan breidde ze hem vaak uit met iets warms zoals een kroket, of ze serveerde een kop soep vooraf. Afhankelijk van de gelegenheid kan de koffietafel ook worden uitgebreid met zoetigheden zoals gebak, koek of cake. Eigenlijk kan een koffietafel altijd, je kunt er alle kanten mee op!

En wat denk je van een luxe koffietafel als ontbijt tijdens een lekker lang weekend. Je zou een koffietafel trouwens ook een high coffee kunnen noemen… ? Koffielovers opgelet!

Als koffieliefhebber is de koffietafel natuurlijk de gelegenheid bij uitstek om extra aandacht aan het koffiemoment te besteden en om samen met familie of vrienden uitgebreid van koffie te genieten. Hieronder deel ik mijn tips voor de lekkerste koffie en vertel ik hoe je een feest kunt maken van je koffietafel!

Het geheim van goede koffie

Vers gezette, goede koffie is vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van de koffietafel. Daarom geef ik je een aantal tips om de lekkerste koffie te serveren:

Koffiesoort

Kies altijd een goede kwaliteit koffie, want dat proef je terug. Het onmiskenbare aroma van Douwe Egberts filterkoffie geeft mij altijd het ultieme zondagsgevoel! Daarnaast vind ik het ook écht lekkere koffie, dus voor mij is de koffiesoort keuze snel gemaakt. Als je een koffietafel voor meerdere mensen serveert is het leuk om twee verschillende smaken koffie te gebruiken. Kies bijvoorbeeld de reguliere D.E Aroma Rood, en D.E Intens van Douwe Egberts. Daar kun je alle koffieliefhebbers naar wens mee bedienen.

Zacht water

Gebruik bij voorkeur zacht water om koffie te zetten. Naast dat dat beter is voor de levensduur van je koffiezetapparaat, krijg je hierdoor ook echt een betere koffiesmaak. In sommige delen van Nederland haal je zacht water gewoon uit de kraan, maar als dat bij jou niet het geval is, dan kun je een fles bronwater of een waterfilter gebruiken.

Voorverwarmde koffiekopjes

Omdat koffie snel afkoelt is het handig om de koffiekopjes voor te verwarmen. Schenk ze bijvoorbeeld vol met heet water en laat even staan, of verwarm ze in de oven of vaatwasser. Als je de koffie in een koffiekan of isoleerkan wilt schenken is het een goed idee om deze ook eerst voor te verwarmen met heet water.

Betrek je gasten bij het koffiezetmoment

Ik vind het altijd gezellig om de koffie te zetten vlak voordat we aan tafel gaan. Zo kun je nog wat vertellen over de koffie die je gebruikt en waarom je voor die koffie hebt gekozen. Het aroma dat tijdens het doorpruttelen van de koffie vrijkomt, draagt eraan bij dat je nog meer geniet van het koffiemoment. Ruiken je gasten het verschil tussen de koffie gemaakt met D.E Aroma Rood, en de koffie met D.E Intens? Koffie smaakt vers het allerlekkerst, dus zodra je op het ‘aan’-knopje drukt dirigeer je iedereen aan tafel.

Wat zet je op tafel?

Deze ingrediënten mogen niet ontbreken op de koffietafel:

 • Verschillende soorten brood: krentenbrood, zachte broodjes, ontbijtkoek, afbakbroodjes, etc.
 • Verschillende soorten vleeswaren en kaas
 • Roomboter en halvarine
 • Zoet beleg zoals jam en hagelslag
 • Gekookt eitje
 • Rauwkost zoals komkommer en tomaat
 • Koffie, thee en melk

Afhankelijk van het serveermoment uit te breiden met:

 • Zoetigheid zoals gebak, koek, koffiebroodjes, cake, etc.
 • Iets warm en hartigs zoals soep, of een kroket of worstenbroodje
 • Roerei
 • Vers fruit
 • Yoghurt
 • Borreltje

De soep kun je eventueel als voorgerecht serveren.

Een gedekte tafel

Het leuke van een koffietafel is dat hij niet per se opgedirkt hoeft te zijn met luxe tafellinnen. Toch is het wel leuk om de tafel warm, sfeervol en feestelijk te dekken met een vrolijk tafelkleed en mooi servies. Er zijn geen regels, alles kan en mag, zolang het er maar warm en gezellig uitziet. Heb je een eta­gère in huis, dan is het leuk om hier de broodjes en/of eventuele zoetigheden op te serveren. Leg mooie servetten op tafel en gebruik eventueel een feestelijke tafelloper. Verse bloemen maken de gedekte tafel natuurlijk af.

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren om zelf een heerlijke koffietafel te organiseren!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Douwe Egberts.

Menu, Ontbijtrecepten, Lunchrecepten

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde