Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Pommes duchesse
Omdat wij in huize Verweij geen liefhebbers zijn van de gekookte aardappels, heb ik in de loop der jaren mijn aardappelcreaties behoorlijk verfijnd.
Pommes duchesse zijn onze favoriet: sierlijke, goudgele aardappelrozetjes met een knapperig buitenkantje en een fluweelzacht innerlijk. Hemels! Het zijn verleidelijke schatjes die perfect passen bij een feestelijk diner; maar onder het mom van ‘elke dag een smulfestijn’ serveer ik ze net zo lief op een doordeweekse dag!
Dit gerecht voorbereiden? Je kunt de aardappelpuree eventueel al een dag van tevoren maken, daarna laten afkoelen en tot gebruik bewaren in de koelkast.
Bijgerecht voor 4 tot 6 personen — 30 minuten + 15 minuten in de ovenn
Ingrediënten
- 1 kg aardappels
- 2 eidooiers
- 100 g ongezouten roomboter
- 50 g geraspte kaas
- Zout en peper uit de molen
- Verse nootmuskaat
- Eventueel wat versgehakte tuinkruiden (bijv. peterselie of bieslook)
Verder nodig
Pureeknijper, spuitzak met spuitmond voor rozetjes, bakpapier
Bereiding
Schil de aardappels, halveer grote exemplaren en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet ze af en zet kort even terug op het vuur om droog te stomen. Druk de aardappels door de pureeknijper in een ruime kom en meng met de overige ingrediënten.
De pureeknijper zorgt voor een fluweelzachte puree, dat lukt je niet met een pureestamper. Bovendien mogen er geen grote stukjes aardappel in de puree zitten, omdat hij anders niet door het spuitmondje past.
Roer goed door totdat de boter en kaas volledig zijn opgenomen. Breng goed op smaak met peper, zout en wat vers geraspte nootmuskaat.
Je hoeft aan dit recept geen melk toe te voegen. De puree moet stevig zijn, anders lopen de rozetjes in de oven uit, of zakken in.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Schep de puree in de spuitzak en spuit kleine rozetjes op het bakblik.
Bak circa 15 tot 20 minuten in de oven, of totdat de rozetjes licht goudbruin zijn.
Enjoy!
Themarecepten, Wereldgerechten, Franse recepten, Glutenvrije recepten, Kerstrecepten, Bijgerechten, Aardappelrecepten
om 15:00
wil deze pommes duchesse maken met een mix van aardappelpuree en selderijknolpuree dan moet ik zeker geen kaas toevoegen? dank bij voorbaat voor je antwoord
om 09:34
Ja hoor, je kunt gewoon kaas toevoegen als je dat lekker vindt. Ik zou het zeker doen! 🙂
om 13:41
Welke soort aardappelen gebruik je hiervoor? Kruimig?
om 09:15
Kruimig is inderdaad het beste.
om 14:44
kan je ze ook al de dag ervoor spuiten of niet
om 09:50
Hoi Annita, ja hoor, dat kan.
om 17:01
Je geeft wel aan dat je de puree een dag tevoren kunt voorbereiden, maar je kunt ook een grote portie in één keer bereiden en invriezen.
Bereidt de rozetten helemaal en bak ze wat korter dan normaal (ongeveer 10 – 12 minuten). Laat ze dan afkoelen en vries ze in (eerst op een platte schaal, eenmaal bevroren gewoon in een bak). Uit de vriezer even kort laten ontdooien en nog een paar minuutjes afbakken.
om 09:48
Bedankt voor de tip Hans, dat ga ik zeker eens proberen!