Pompoensoep met hazelnoot, crème fraîche en bieslook

Elk jaar ga ik meer van pompoen genieten. Door zijn zachte en neutrale smaak kun je er alle kanten mee op, maar pompoensoep blijft bij mij favoriet. Er staan inmiddels al heel wat pompoenrecepten op KL, maar omdat ik vind dat je er nooit genoeg kunt hebben deel ik er vandaag gewoon nog eentje.

Deze pompoensoep is lekker romig en heeft een klein pitje door de chilipeper. Ik garneer de pompoensoep met wat geroosterde hazelnoot, een lepeltje crème fraîche en wat verse bieslook. Onweerstaanbaar lekker!

Seizoen, Menu, Budget, Eenpansgerechten, Herfstrecepten, Snel, Vegetarisch, Lunch, Hoofdgerecht, Soep

Ingrediënten

  • 1 flespompoen (circa 1,5 kg)
  • 1 grote ui, of 2 sjalotten, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 Spaans pepertje, zaadjes eruit en fijngehakt
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 100 ml kookroom
  • 1 laurierblaadje
  • Olijfolie om in te bakken

Voor garnering

  • 125 g crème fraîche
  • 1 bakje hazelnoten
  • Paar sprietjes bieslook

Verder nodig

  • Staafmixer

 

 

Serveertip: lekker met vers afgebakken stokbrood en kruidenboter.

Bereiding

Snijd de pompoen in plakken en snijd rondom de schil eraf. Verwijder de pompoenpitten en het draderige vruchtvlees rondom de pitten in het midden van de pompoen. Snijd de pompoen in blokjes.

Verhit een ruime pan met een scheutje olijfolie en voeg de ui, knoflook en Spaanse peper (ik proef altijd eerst even hoe scherp hij is en bepaal dan hoeveel ik toevoeg) toe. Fruit enkele minuten op middelhoog vuur tot de ui zacht maar niet gekleurd is. Voeg de pompoenblokjes toe en bak een minuut mee. Voeg de bouillon, room en het laurierblaadje toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep circa 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de pompoen zacht is.

Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze licht beginnen te kleuren. Schep ze uit de pan op een snijplank en hak ze grof. Hak de bieslook fijn.

Verwijder het laurierblaadje en pureer de soep fijn met de staafmixer. Schep de soep in kommen en garneer met een lepeltje crème fraîche, wat geroosterde hazelnoten en bieslook.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com