Pompoentaart (pumpkin pie)

Deze pompoentaart wilde ik al heel lang maken, maar ik heb er mee gewacht totdat het eerste blad van de bomen viel: ik vind het de ultieme herfsttaart! Pompoentaart komt oorspronkelijk uit Amerika waar hij luistert naar de naam pumpkin pie. Amerikanen zijn er dol op! De taart heeft een brosse zanddeegbodem en fluweelzachte pompoenvulling met subtiele speculaassmaak. Benieuwd? Duik snel de keuken in en proef zelf!

Thema recepten, Seizoen, Wereldgerecht, Amerikaanse recepten, Dessert, Gebak, Halloween, Herfstrecepten, Zoet

Ingrediënten

Voor de deegbodem

  • 250 g patentbloem
  • 125 g ongezouten roomboter, in blokjes
  • 60 g poedersuiker
  • Snufje zout
  • 1 ei, losgeklopt

Voor de vulling

  • 1 bio pompoen van ca. 1 kg (iets meer of minder is prima)
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 80 g witte basterdsuiker
  • 3 eieren

Verder nodig

  • Vlaaivorm met uitneembare bodem ∅ 28 cm
  • Deegroller
  • Staafmixer
  • Vershoudfolie

Bereiding

Doe alle ingredienten voor de bodem (behalve het ei) in een kom en kneed met je handen totdat het mengsel op zand lijkt. Voeg het ei toe en kneed verder tot een compact deeg — kneed niet langer dan nodig is. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en druk iets platter. Leg 45 minuten in de koelkast.

Was de pompoen en snijd de lelijke of beschadigde stukken van de pompoen eraf. Helemaal schillen is niet nodig. Snijd de pompoen in stukken en lepel de pompoenpitten en draden eruit. Snijd de pompoen in stukken en doe samen met het kaneelpoeder, de basterdsuiker en gecondenseerde melk in een kookpan. Vul het lege blik van de gecondenseerde melk met water en voeg ook toe aan de pompoen. Breng aan de kook en zet het vuur dan zachter. Kook circa 10 minuten, of totdat de pompoen heel zacht is. Pureer met de staafmixer tot een glad mengsel. Giet het pompoenmengsel in een kom en dek af met vershoudfolie, zodat er geen vel op kan komen. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de bakvorm in met boter.

Rol de deegplak op een licht bebloemd aanrechtblad uit tot een lap die net iets groter is dan de bakvorm. Til de deeglap voorzichtig in de vorm en druk stevig aan in de randen. Verwijder het overtollige deeg aan de bovenkant.

Klop de eieren door de afgekoelde pompoenpuree en schenk over de bodem. Bak de pompoentaart circa 75 minuten in het midden van de oven, of totdat de randen goudbruin zijn en de vulling stevig is. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Serveer de taart lauwwarm of koud met een dot lobbige slagroom of een lepel crème fraîche.

5 reacties

Verdeel je liefde

  1. Astrid

    Moet de pompoenpuree volledig afgekoeld zijn?

    1. Hoi Astrid, de puree hoeft niet volledig afgekoeld te zijn maar wel zodanig dat de eieren niet kunnen garen als je ze erdoorheen roert.

  2. Lisette

    Ben het nu aan het maken. Waar gebruik je het bakpapier voor? Met vriendelijke groet Lisette

    1. Goede vraag Lisette! 🙂 Niet dus! Ik heb hem verwijderd. Dank voor je reactie.

  3. Ivy

    Ik hou zelf helemaaaal niet van pompoen, maar mijn echtgenoot lust het heel graag. Ik ga er toch maar een poging aan wagen en heel fijn dat de schil kan blijven zitten!

Dit vind je misschien ook leuk

Broodquiche met spek en ei

12 mei 2019

Hoewel ik geen ontbijter ben zijn er toch enkele ontbijtjes waar mijn hard sneller van gaat kloppen. Na het...

Ontbijt trifle met yoghurt en granola

11 mei 2019

Ontbijtrecepten deel ik niet zoveel op KL omdat ik zelf niet echt een ontbijter ben. Althans, een boterham met...

5x de lekkerste moederdagontbijtjes

8 mei 2019

Aanstaande zondag is het weer Moederdag! Johan en Ella-Marie weten inmiddels wel dat ze voor mij geen dure cadeaus...

Aardappelsalade met crème fraîche en bieslook

7 mei 2019

Deze aardappelsalade is heerlijk romig door de crème fraîche. Het kleingesneden augurkje zorgt voor een lekkere bite en een...

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin