Perenjam met gember en vanille

Perenjam met gember en vanille

Hoewel ik maar een enkele keer jam eet — meestal op zondagmorgen, op een geroosterde boterham met gezouten roommboter —, vind ik het wel heel leuk om te maken. Jam maken is kinderlijk eenvoudig. Om de perenjam net een tikkie spannender te maken, voeg ik versgeraspte gemberwortel toe. Een verrassend lekkere combi! Deze perenjam smaakt lekker op een boterham, op een scone, door een cake, of bij een kaasplankje. 

Onderstaande hoeveelheid is voldoende voor 2 grote potten jam.

Ingrediënten

  • 1250 g rijpe (Conference) peer (geschild en schoongemaakt gewicht), geschild en in stukken
  • gesneden
  • 1 pak geleisuiker speciaal à 500 gram
  • 1/2 citroen, alleen het sap
  • Stukje verse gemberwortel, ca. 1,5 cm (of gewoon op gevoel), fijngeraspt
  • 1 el vanille-extract

Perenjam met gember en vanille

Verder nodig
Kookpan, 2 gesteriliseerde jam- of weckpotten met goed afsluitbare deksel

Bereiding
Doe de stukken peer, geleisuiker, citroensap, geraspte gember en vanille-extract in een pan en breng aan de kook.

Laat 3 minuten zachtjes pruttelen.

Om de perenjam wat fijner te maken kun je de perenstukjes fijnstampen met een pureestamper. Het is niet erg als er nog wat stukjes peer zichtbaar blijven, dat is juist lekker.

Giet de jam in de potten en draai de deksel erop. Zet op de kop zodat de potten vaccuum kunnen zuigen. Laat helemaal afkoelen en bewaar dan op een donkere, koele plek. Na opening in de koelkast bewaren.

Perenjam met gember en vanille

Perenjam met gember en vanille

Geniet ervan!

Basisrecepten, Seizoen, Ontbijt, Herfstrecepten, Zoete keuken

3 reacties

Verdeel je liefde

  1. Janwillem van Boven

    Hallo Annemiek,
    Heerlijke jam. Vanavond gemaakt. Echter langer laten koken als een paar minuten. De stukjes peer moesten wel nog wat zachter worden. Na 15 minuten met de staafmixer een en ander fijn gemaakt, terwijl er gelukkig nog stukjes overbleven. Het vanille-extract heb ik meer als een jaar geleden zelf gemaakt en wordt elke week lekkerder. Heb daarvoor wel 15 vanillestokjes van heel goede (lees: dure) kwaliteit gebruikt. Dus niet die verdroogde tut-stokjes uit de supermarkt. 75 cl wodka. Laten trekken, in het begin veel schudden. Nu (meer als 1,5 jaar later) is de kwaliteit fantastisch. En iedere keer als je een paar theelepeltjes hebt gebruikt, kun je het weer aanvullen met wat wodka. Zo heb je altijd goed extract in huis.
    Zou graag nog wat meer ijsrecepten (roomijs, gelato) op jouw site zien. Ik heb een geweldige zelf vriezende ijsmachien.
    Goede recepten zijn dus altijd welkom.
    MVG
    Janwillem van Boven

    1. Hoi Jan Willem, leuk om te horen dat het gesmaakt heeft! Ik heb zelf geen ijsmachine, waardoor ik ook weinig recepten op KL heb staan om zelf ijs te maken. Maar wellicht dat ik er binnenkort toch maar een aanschaf en hier eens mee ga experimenteren. Lijkt me heerijk, zelfgemaakt ijs!

  2. Claudia

    Ik probeer mij aan te melden met mij al jaren emailadres maar krijg steeds dat het een ongeldig emailadres is. Ik snap dat niet. Kun jij dat rechtzetten. Vind de recepten fantastisch. Ik hou ontzettend veel van koken en doe dat elke dag met plezier. Kook al ruim 50 jaar elke dag. Groet.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin