Druivenjam met rode port en kaneel

Druivenjam met rode port en kaneel

Ieder jaar in oktober hebben wij een overvloed aan blauwe druiven in onze tuin. Het enige nadeel van de druiven is dat er pitjes in zitten en daarom vond ik het altijd lastig om ze in een gerecht te verwerken.

Eerder dit jaar had ik me voorgenomen om van de onrijpe groene druiven verjus te maken maar helaas is dat er niet van gekomen. Vastbesloten om toch iets lekkers te maken met deze goddelijke blauwe druifjes – die er nu volop in prachtige trossen hangen en door de vele zonuren van dit jaar mierzoet zijn – besloot ik te gaan voor deze druivenjam met rode port en kaneel. Mmmm… dat was een uitstekende keuze kan ik jullie vertellen! Het is direct de favoriete jam van mijn man en zelfs onze dochter die er een klein likje van mocht nemen (vanwege de flinke slok port  hebben we deze jam omgedoopt tot ‘grote-mensen-jam’) zei letterlijk; “Mmmm mama, dat is pas echt lekkere jam”.

Ingrediënten voor 2-3 potten
Ongeveer 1,5 kilo druiven
1 kilo geleisuiker
Sap van een halve citroen
Kaneelstokje (helaas kwam ik erachter dat ik die niet meer had en heb ik kaneelpoeder gebruikt)
Rode port

Druivenjam met rode port en kaneel

Verder nog
Pan met dikke bodem, zeef, 3 grote goed schoongemaakte jampotten

Bereiding
Was de druiven en controleer goed of een geen kleine beestjes meer opzitten. Doe ze in de pan en zet op middelhoog vuur terwijl je goed blijft roeren. De druiven zullen nu openbarsten en het druivensap komt vrij.

DSC_4397_800x536

Als de druiven zacht zijn doe je alles in de zeef en vang het druivensap op. Druk met een lepel al het sap uit de pulp.

DSC_4399_800x536

Weeg het sap zodat je weet hoeveel suiker je moet toevoegen. Deze verhoudingen staan aangegeven op het pak geleisuiker maar ik gebruik zelf altijd iets minder suiker. Doe dan het druivensap weer terug in de pan en voeg de suiker, citroensap, een flinke slok rode port en het kaneelstokje toe.

DSC_4406_800x536

Laat dit op zacht vuur ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen totdat de jam iets is ingedikt.

DSC_4410_800x536Druivenjam met rode port en kaneel

Giet de jam in jampotten, draai de deksel erop en laat ze omgekeerd 5 minuten staan. Keer ze dan weer om en laat de jam helemaal afkoelen. Bewaar op een donkere koele plek. Heerlijk op een boterham met kaas of bij een kaasplankje met rode port, maar ook prima te gebruiken voor gebak of taart!

Nog lang niet alle druiven zijn op dus andere suggesties voor lekkere recepten met blauwe druiven zijn meer dan welkom!

Comments

 1. Prima recept, dank je wel.
  Onderstaand recept misschien een idee?
  Druivenlikeur
  1 kg rijpe druiven
  1 l brandewijn , jenever of zoals hier in Portugal: Aguardente
  250 g suiker
  1 kaneelstokje
  4 kruidnagels
  Zo maak je het:
  Rits de druiven van de steeltjes. Spoel en dep droog. Schep ze in een grote bokaal met schroefdeksel of gebruik een fles met een grote opening. Voeg kaneel en kruidnagels toe. Giet er de brandewijn of jenever over. Kook de suiker met 150 ml water tot een dikke stroop. Laat afkoelen. Schenk de suikerstroop bij de druiven. Sluit luchtdicht af en laat minstens een half jaar trekken, af en toe omschudden. Goed door een zeef doen, liefs door een wafeldoek(kleur gaat er ws. niet meer uit)
  Om af een toe bij kaas een glaasje te drinken en ik gebruik het ook om een beetje bv. door een cakebeslag te roeren.

  • Dat klinkt poepielekker Gerda! 🙂 Een mooie eindbestemming voor de laatste druiven in onze tuin. Bedankt voor de tip!

  • Gerdien Versluis says:

   Hallo Annemiek,

   Ik had vorig jaar dit recept ook al gemaakt en de jam was heerlijk.
   Dit jaar weer precies het recept gevolgd, maar de de jam is vloeibaar gebleven.
   Weet jij hoe ik dit nog kan redden? Ik heb gewone geleisuiker gebruikt.

   Groet, Gerdien

 2. Heb zojuist de druiven jam gemaakt. Ik heb van 1,5 kilo druiven ,6 potjes jam van 370 gr. Makkelijk als je weet hoeveel potjes je nodig hebt. Ze ruikt heerlijk alleen volgens mij wel mega zoet met 1 kilo suiker. Nu nog laten afkoelen en morgen proberen.

 3. Het staat te pruttelen en ruikt heerlijk!

 4. van gekookte alcohol.. verdampt de alcohol.. dus je dochter mag gewoon van de grote mensen jam mee-eten/genieten.
  Verder dank voor het recept.

 5. Janneke says:

  Dank voor de tips.
  Ik gebruik altijd zelfgemaakte ongezoete appelmoes in mijn jams. Daar zit veel pectine in, heb je dus minder geleisuiker nodig en het geeft de jam een frisse smaak. Bij het maken van de moes laat ik een kaneelstokje en een vanillestokje meestoven. Lekker!

 6. Een paar weken terug 3 potten gemaakt dankzij gekregen druiven van de buurman. Echt verrukkelijk!!! Ga dit recept zeker bewaren. 🙂

 7. Ik had heeeel veel (stoof) peren en heeeel veel(mierzoete) druiven. (De laatste 15-20 trossen hangen er nog, maar die zijn voor de merels).
  Daar heb ik het volgende mee gedaan :
  4 kg (stoof)peren
  3 kg blauwe druiven
  1 kaneelstokje
  3 kruidnagelen
  200 gr suiker (witte basterd)**
  2 eetlepels limoensap
  ** naar smaak en afhankelijk van het suikergehalte van de druiven
  Ik ging als volgt te werk :
  Peren in partjes en met schil en al gaar koken.
  Door de roerzeef halen. Pulp weggooien>
  In laten koken met kaneel en kruidnagelen tot smeuige brei.
  Suiker toevoegen, roeren en af laten koelen.
  Volgende dag : druiven van steeltjes ontdoen. Druiven kneuzen met stamppotstamper. Voegen bij de opgewarmde peren. Verder in laten koken en veel roeren om aanbranden de voorkomen.
  Door een fijne zeef halen om de laatste ongerechtigheden en pitjes te verwijderen. Laatste keer verhitten en limoen al roerend bijvoegen.
  Klaar! In met kokend water en soda gereinigde potjes doen als de jam nog heet is. Zo vol mogelijk vullen en meteen (heet) afsluiten. Conserveringsmiddel is dan niet nodig.
  Toepassing? Jam, vruchten yogurt, cakevulling, etc.
  Na afkoelen

 8. Ik heb hetzelfde probleem; Grote hoeveelheid zoete blauwe druiven.
  Mijn methode: Tot en met het sap door de zeef drukken hetzelde. Echter ik giet het sap in 1,5L grote waterpakken en vries dat in. Perfekte druivensap zonder enige toevoeging.
  Alles wat overblijft in de zeef met wat water weer in de pan met de juiste suikerhoeveelheid (voor halfzoete jam). 4 minuten zachtjes laten pruttelen en dan in de jampotten. Heerlijke jam, als je de pitjes geen bezwaar vindt tenminste.

  • Hoi Kasper,

   Bedankt voor deze tip! Zo haal je nog meer uit het verrukkelijke druivensap! Volgens mij kun je, na het toevoegen van het water aan de pulp, dit ook eerst weer even zeven en dan de suiker weer aan het aangelengde sap toevoegen? (Ben inderdaad geen groot fan van pitjes ;)) Ineens weer vol inspiratie… 🙂 Bedankt Kasper!

  • Invriezen lijkt inderdaad een goed idee. Ik heb van de resteren 22 trossen ook sap gemaakt zoals jij dat hebt aangegeven. Alleen heb ik het in een paar (steriele) pet-flessen gedaan en in de koelkast gezet. (ik had bijna 3 liter).
   Maar verrassing : er begon toch een gistingsprocesje op gang te komen.
   Dat gaf aan het sap een lambtusco-achtige tinteling maar toch heel zoet van alleen de druiven.
   Was werkelijk verrukelijk.

 9. Lya van Gelder-Verbrugh says:

  Heerlijk wij hebben ook veel van
  die mierzoete druiven zowel
  wit als blauw.

  Vond van de week een recept van druivencake
  heb hem gemaakt maar niet doorgestuurd naar jou.
  De cake is zalig maar de toping zoals die bedoeld was
  is niet gelukt. was gewoon in de cake gezakt.

  Maar dit is ook nog een leuk idee

  Groetjes Lya

  • Hoi Lya,

   Het grote voordeel van jam maken is dat er veel fruit ingaat en dat je er lang van kunt genieten. Het is iets meer werk dan normaal omdat je de pitjes en velletjes eruit moet zeven maar absoluut meer dan de moeite waard!

   Onze druiven zijn nu bijna ten einde maar er hangen toch nog wel behoorlijk wat trosjes aan. Misschien dat ik ook nog wel zo’n lekkere cake probeer. Klinkt erg goed!

   Annemiek

  • Een toppunt van druiven moet je na een 10 minuten in de oven pas doen! Dan druk je de vruchten in de net wat drogere toplaag en zakken ze niet!

Speak Your Mind

*