Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Quinoa met knoflookgarnalen en botersaus
Dit is een perfect gerecht voor de zaterdagavond; quinoa met knoflookgarnalen, limoen en zachte botersaus. Het is heel makkelijk om te maken en echt waanzinnig lekker! Voor mij valt dit gerecht beslist onder de noemer comfort food. De hartverwarmende geur van kruidige bouillon, knoflookgarnalen en pittige chilipeper zorgt ervoor dat je in één klap alle stress en drukte van afgelopen week kan vergeten. De zachte botersaus completeert het geheel op fantastische wijze.
Ingrediënten
- 400 g quinoa
- 2 sjalotjes, gepeld en fijngesnipperd
- 4 knoflooktenen, uitgeperst
- 100 g ongezouten roomboter
- Paar takjes peterselie, fijngehakt
- Snuf gemalen chilipeper
- 1,2 l groenten- of kippenbouillon (van 2 bouillontabletten)
- 500 g rauwe ongepelde gamba’s, kop en darmkanaal verwijderd (helaas kon ik deze niet krijgen, dus gebruikte ik gepelde garnalen)
- 1 limoen, in partjes gesneden
- Olijfolie
Bereiding
Verhit een hapjes- of koekenpan met wat olie en fruit de sjalotjes totdat ze zacht zijn.
Voeg na twee minuten twee uitgeperste knoflooktenen toe en fruit mee. Laat de ui en knoflook niet bruin worden, zet anders het vuur lager.
Voeg dan de ongekookte quinoa toe, samen met een theelepel chilipeper, zout en peper. Bak dit heel even mee, zodat de smaken goed in de quinoa kunnen trekken. Blus de quinoa af met een scheut droge witte wijn, laat even inkoken en voeg daarna de bouillon toe. De quinoa moet net onder staan, je hebt waarschijnlijk niet alle bouillon nodig.
Breng de bouillon aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat dit ongeveer 10 tot 12 minuten staan.
Dep de gamba’s met keukenpapier goed droog (laat diepvriesgamba’s ruim van tevoren ontdooien). Verhit een wok of andere koekenpan met wat olijfolie en bak de gamba’s met een snufje chilipeper, enkele minuten totdat ze niet meer doorzichtig en lichtroze zijn.
Voeg de laatste minuut één uitgeperst knoflookteentje toe en bak even mee. Let weer op dat de knoflook niet bruin wordt, anders het vuur zachter zetten.
Smelt in een klein steelpannetje de boter en voeg daar het laatste knoflookteentje aan toe.
Laat de boter smelten en zet dan het vuur uit. Dit is je botersaus om later over de quinoa te gieten.
Als de quinoa gaar is en de bouillon is opgenomen, zet je het vuur uit en schep er een handvol gehakte peterselie doorheen.
Schep de quinoa in een mooie schaal en leg de gamba’s eroverheen. Serveer met de knoflookboter en partjes limoen.
Eet smakelijk!
om 14:39
Het lijkt mij heerlijk.
Kan ik deze schotel ook een dag van te voren maken?
Ik krijg op mijn verjaardag ongeveer 30 personen die ook mee eten.
Ik zoek schotels die ik van te voren kan bereiden.
om 17:36
Hoi Annemiek
Prachtig recept en ook ik heb nu een zak
gepelde garnalen.Helaas, van de ongepelde kan
je van de schilltjes nog een heerlijk soeppie van maken.
Maar chapeua prachtig recept.
Groetjes Lya
om 17:39
Sorry Chapeau
om 12:03
Dat kan zeker Lya! Goed idee trouwens… 😉