Salade caprese met Parmaham

Ik hou van Italiaanse eenvoud! Neem de salade caprese die enkel bestaat uit tomaat, mozzarella en basilicum, in de kleuren van de Italiaanse vlag. Ik sta iedere keer weer versteld hoe lekker dat is. De lekkerste salade caprese eet je natuurlijk in Italië waar de tomaten het zoetste, de mozzarella het zachtste en de basilicum het meest aromatisch is.

Deze salade caprese maakte ik afgelopen week op de camping in Italië. Als je boodschappen doet in de Italiaanse supermarkt kijk je je ogen uit. De tomaten liggen er torenhoog opgestapeld in alle vormen en maten en zijn knetterzoet en aromatisch. Bij de mozzarella-afdeling heb ik wel tien minuten staan dralen voordat ik een keuze maakte: er zijn zoveel soorten! In Nederland kan Johan zich soms aan mij ergeren tijdens het boodschappen doen omdat ik altijd overal moet rondsnuffelen. Haha, kun je je voorstellen wat hij ervan vindt om met mij boodschappen te doen in Italië… Supermarktwalhalla!

Terug naar de caprese. Zelf serveer ik de salade caprese graag met wat plakken mooie Parmaham. Dat zoutige van de ham combineert er heerlijk bij! Verder gebruiken Italianen vaak crema di Balsamico om gerechten mee te garneren. Crema di Balsamico is dikker, zoeter en voller van smaak dan gewone Balsamico en zit meestal in een handige knijpfles zodat je hem mooi kunt doseren. Als je hem in Nederland niet kunt vinden gebruik dan gewone Balsamico of laat achterwege.

Dit eenvoudige gerecht is een feest voor al je smaakpapillen!

Wereldgerecht, Thema recepten, Seizoen, Italiaanse recepten, Zomerrecepten, Campingrecepten, Lunch, Voorgerecht, Salades

Ingrediënten

  • 1 bol mozzarella
  • 2 grote tomaten
  • Paar blaadjes basilicum
  • 4 plakken Parmaham
  • Extra vierge olijfolie
  • Crema di Balsamico (eventueel te vervangen door gewone Balsamico azijn)
  • Zwarte peper uit de molen

Laat de Parmaham achterwege en je hebt de originele salade caprese.

Bereiding

Snijd de mozzarella en tomaten in plakken en leg ze dakpansgewijs in een cirkel op een bord. Verdeel hier en daar een blaadje basilicum tussen de tomaat en mozzarella. Drapeer de Parmaham in het midden van de caprese. Besprenkel met wat olijfolie en crema di Balsamico en bestrooi met wat peper uit de molen.

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin