Salade met peer, witlof en blauwe kaas

Salades zijn niet alleen lekker in de zomer. Deze salade met gebakken peer, witlof, walnoot en blauwe kaas is een van mijn herfstfavorieten! Door de peer te karameliseren in boter en honing wordt hij lekker zacht en nog zoeter. Een heerlijk smaakcontrast met de witlof en walnoot!

Deze salade smaakt heerlijk als lunch, of serveer als bijgerecht bij het avondeten. Bijvoorbeeld met kip of beenham en geroosterde ovenaardappels.

Seizoen, Herfstrecepten, Lunch, Salades

Ingrediënten

  • 1 harde Conference peer, geschild en in plakjes
  • Klontje roomboter
  • Kneep honing
  • 100 g slamix (bijv. radicchio, frisee en veldsla)
  • 2 stronken witlof, blaadjes losgehaald en over de lengte in reepjes gesneden
  • 2 handjes walnoten, grof gehakt
  • 100 g blauwe schimmelkaas (bijv. roquefort (pittig) of gorgonzola dolce (mild en romig)

Dressing

  • 1 el zoetzuur augurkennat
  • 1/2 el Dijonmosterd
  • 1/2 el citroensap
  • 100 ml extra vierge olijfolie

Verder nodig

  • Koekenpan

 

Bereiding

  1. Verhit een koekenpan met een klontje boter en laat uitbruisen. Voeg de peer en een kneep honing toe en bak op middelhoog vuur tot de peer zacht (maar nog wel stevig) en gekarameliseerd is. Schud de pan regelmatig om. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.
  2. Verdeel de sla, witlof en gekarameliseerde peer over twee borden. Verdeel de walnoten en blauwe kaas erover. Druppel ook het gekarameliseerde bakvet over de salade voor extra smaak.
  3. Klop in een kom het augurkennat, mosterd en citroensap tot een gladde dressing. Voeg dan langzaan en al kloppend de olie toe tot je een mooie dressingdikte hebt. Je hoeft misschien niet alle olie te gebruiken. Breng op smaak met zout en peper. Druppel vlak voor serveren over de salade en serveer direct.

Salade met peer, witlof en blauwe kaas

Salade met peer, witlof en blauwe kaas

 

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin