Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?
Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!
Sambal goreng boontjes
Weer zo’n lekker gerecht uit de Indonesische keuken; pittige sambal goreng boontjes. Serveer deze heerlijke boontjes bijvoorbeeld met een oer-Hollandse gehaktbal en gekookte aardappels, of natuurlijk als onderdeel van een zelfgemaakte rijsttafel (volgt binnenkort).
Ingrediënten
- 800 g sperziebonen
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 tl sambal manis of 1 tl sambal oelek
- 1 tl laos
- 1 tl trassie
- 1 kippenbouillontablet
- 200 ml kokosmelk
- 3 blaadjes djeroek poeroet (citroenblad)
- Arachide- of zonnebloemolie
Verder nodig
Grote hapjes- of koekenpan met deksel
Bereiding
Verwijder de puntige uiteinden van de sperziebonen en halveer ze. Was de sperziebonen goed en laat ze uitlekken.
Verhit in een grote hapjespan of koekenpan wat wat olie en fruit de ui, knoflook, sambal, laos en trassie totdat de ui en knoflook zacht zijn, maar niet bruin.
Verkruimel de bouillontablet erover en bak nog kort even mee totdat deze is opgelost. Voeg de sperziebonen toe en blus af met de kokosmelk en 200 ml water.
Er moet genoeg vocht in de pan zitten om de sperziebonen gaar te smoren, voeg anders nog wat extra water toe. Doe de djeroek poeroet erbij, roer even door en doe de deksel op de pan. Smoor de boontjes in ongeveer 10 minuten totdat ze gaar zijn en het vocht bijna verdampt is.
Kook de laatste minuten eventueel verder zonder deksel, zodat het vocht sneller kan verdampen.
Verwijder de djeroek poeroet blaadjes en serveer direct.
Eet smakelijk!
om 20:52
Heerlijk aanrader !
om 16:07
wat kan je gebruiken ipv kokosmelk (moet wel vers zijn)
om 17:38
Je zou gewone (kook)room kunnen gebruiken maar dat geeft wel een ander resultaat dan met kokosmelk.