Satésaus

De lekkerste satésaus voor bij de saté maak je zelf. Het is supermakkelijk! Binnen 10 minuten staat hij op tafel. Heerlijk bij deze zelfgemaakte kipsaté.

PS Het verschil tussen pindasaus en satésaus? Satésaus is saus die je bij de saté serveert. Klinkt logisch toch! 😃 Zou je deze saus bij een ander gerecht serveren dan noem je het pindasaus.

Wereldgerecht, Basisrecepten, Sauzen, Aziatische recepten, Hartige keuken

Ingrediënten

  • 1/2 sjalotje, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • Optioneel, 1 tl fijngehakte rode peper (laat achterwege als je niet van pittig houdt)
  • Zonnebloemolie
  • 350 g pindakaas (naar eigen smaak, ik vind Calvé lekker)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl (bruine) suiker
  • 400 ml water, melk of kokosmelk (een combinatie kan ook)
  • 1 à 2 el ketjap manis
  • 1 tl sambal manis
  • 1/2 limoen, alleen het sap

Verder nodig

  • Sauspannetje
  • Garde

Bereiding

  1. Verhit een sauspannetje met een scheutje olie. Fruit op laag vuur de sjalot, knoflook (en peper), tot ze zacht maar niet gekleurd zijn.
  2. Voeg de pindakaas, gemberpoeder en suiker toe en voeg langzaam en al roerend met een garde zoveel water, melk of kokosmelk toe tot je een gladde, smeuïge saus hebt. (De sausdikte bepaal je zelf dus je kunt ook iets minder of meer dan 400 ml vocht gebruiken.) Laat de saus niet koken, dan gaat hij schiften.
  3. Breng de satésaus op smaak met ketjap-, en sambal manis en limoensap. Voeg steeds een beetje toe en proef dan hoe de smaak is, je hoeft misschien niet alles te gebruiken.

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. wim

    Geweldige saté saus

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin