Spruitjes-ovenschotel met kip en champignonsaus

Spruitjes-ovenschotel met kip en champignonsaus

Ik beleef enorm veel plezier aan het maken van ovenschotels en heb er inmiddels al heel wat op mijn naam staan. Zo maakte ik ovenschotels met broccolibloemkoolpreizuurkool en vandaag is het de beurt aan spruitjes!

Naast spruitjes verrijk ik deze ovenschotel met krieltjes, spekjes, kipschnitzel en zelfgemaakte champignonsaus. Even gratineren in de oven en smullen maar!

Hoofdgerecht voor 3 personen — 30 minuten + 15 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 600 g krieltjes
  • 250 g magere spekblokjes
  • 500 g spruitjes, schoongemaakt en gewassen
  • 2 kipschnitzels, kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • 50 g roomboter
  • 250 g champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
  • 1 kippenbouillontablet
  • 50 g bloem
  • 450 ml halfvolle melk
  • 75 g geraspte kaas
  • Vloeibare bakboter

Verder nodig
Ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met boter.

Verhit een koekenpan met wat vloeibare bakboter en bak de krieltjes goudbruin. Voeg halverwege de baktijd de spekblokjes toe en bak mee. Breng op smaak met peper en zout. Kook ondertussen de spruitjes beetgaar in licht gezouten water, giet af en spoel met koud water om verdere garing te stoppen. Laat goed uitlekken in een zeef.

Bak in dezelfde koekenpan als waarin de krieltjes zijn gebakken, de kipschnitzels goudbruin en krokant. Snijd in smalle repen. Verdeel de krieltjes, spekjes, spruitjes en kipschnitzel over de ingevette ovenschaal.

Smelt de roomboter in een pannetje en voeg de champignons toe. Bak de champignons licht goudbruin. Verkruimel de bouillontablet erover en voeg de bloem toe. Roer goed door. Bak de bloem op laag vuur een minuut mee om hem te laten garen. Zet het vuur hoger. Voeg al roerend met een garde de melk toe en blijf net zolang roeren totdat de saus glad en dikgebonden is. Laat de saus enkele minuten op laag vuur zachtjes pruttelen.

Schenk de champignonsaus over de ovenschotel en bestrooi met de geraspte kaas.

Bak 15 tot 20 minuten in de oven, of totdat de kaas gesmolten en de bovenkant licht goudbruin is.

Spruitjes-ovenschotel met kip en champignonsaus Spruitjes-ovenschotel met kip en champignonsaus

Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Hoofdgerecht, Kiprecepten, Ovenrecepten, Seizoen, Winterrecepten

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
14 reacties

Verdeel je liefde

  1. Dag Annemiek. Toevallig kwam ik dit recept tegen. Ik ben kookgek en hobbykok. Ik kook voor een pop-up restaurant en 3 x in de week voor ouderen die niet meer willen of kunnen koken. Vanavond kregen ze jouw spruitjes gerecht. Het was heerlijk, ik heb het recept opgeslagen. Het leuke van dit recept is ook dat je er heel makkelijk een eigen draai aan kunt geven. Het toetje erbij was een tarte tatin met kweepeer. Groeten, Charles

    1. Wat leuk om te horen dat de ouderen het lekker vonden! En wat fijn dat er vrijwilligers zijn zoals jij die deze mensen verwennen met lekker eten. Ook het toetje klinkt heerlijk! Bedankt voor je leuke reactie Charles!

  2. Annette

    Wat een heerlijk spruitjesrecept! De schaal is helemaal leeg gegaan. Vandaag staat de appelcake met walnoten in de oven. Ben benieuwd! Ik vind de recepten nog steeds helemaal top en mijn gezin ook 🙂

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Annette! Hopelijk valt de appecake net zo goed in de smaak. 🙂

  3. Nou Beste Keuken liefde.

    Ben een fan van je hoor, maar zou je a.u.b een A4 vriendelijke versie van je recepten willen geven, het kost me een godsvermogen aan A4 tjes, ;0
    Verder een top side hoor…

    Lieve groetjes van Toos

  4. Frank

    Wat een smuller. Nu voor de tweede keer gemaakt. Nu echter zonder spekjes. Heerlijk

    1. Leuk om te horen Frank! 🙂

  5. Chantal

    Oei, vanavond gegeten en geweldig lekker. Comfortfood??

  6. Elisa

    Dinsdag eindelijk deze ovenschotel gemaakt, echt super lekker!

  7. anitakuijs

    Gisteren klaargemaakt. Was schandalig lekker. Ook dit komt zeker vaker op tafel. ?

    1. Haha, schandalig lekker hoor ik graag!

  8. Mirjam

    vandaag gemaakt, heerlijk!!

  9. Elisa

    Jaaaa! Daar is het recept! Ik kan niet wachten om hem te maken, maar liggen er nu nog wel spruitjes in de winkel 😮

    1. Volgens mij heeft de AH nog spruitjes liggen. Sowieso in de diepvries. Anders kun je de spruitjes ook vervangen door een andere groente naar keuze zoals bijvoorbeeld broccoli, bloemkool of sperziebonen.

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com