Stoofvlees in biersaus (uit de slowcooker)

Gesponsord — Onlangs was manlief jarig en dat vraagt natuurlijk om een lekker verjaardagsmaal. Als ik Johan ergens blij mee kan maken dan is het wel stoofvlees — zeker in deze tijd van het jaar — dus dat moest het worden. Ook houdt Johan van een lekker biertje dus waarom niet combineren? Stoofvlees in biersaus it is!

Ik wilde het bier waar ik het vlees in stoofde ook bij het gerecht drinken, maar ja, welk biertje kun je dan het beste nemen? Daarvoor raadpleegde ik de Bier Butler App; een handige online app die je helpt om de perfecte bier-spijs match te maken. De Bier Butler App is onderdeel van de campagne Dat Smaakt Naar Bier, een online platform van Nederlandse bierbrouwers die je met behulp van de site en app willen inspireren en de veelzijdigheid van bier laten zien. Door de naam van het gewenste biertje of gerecht in te tikken zoekt hij voor jou de perfecte bier-spijs combinatie. Het eerste biertje dat de app mij tipte was de Gulpener Gerardus Dubbel, maar omdat ik deze in de winkel niet kon vinden vroeg ik om een alternatief. Daaruit kwam Hertog Jan Bockbier. Deze herfstbok heeft een donkerbruin-robijnrode kleur en krachtige, bitterzoete smaak.

Perfect voor een herfstig stoofgerecht!

Ik maakte dit stoofvlees in mijn grote vriend de slowcooker. Als alle ingrediënten in de slowcooker zitten heb je er geen omkijken meer naar en word je altijd beloond met boterzacht vlees. Beloofd! De krachtige biersmaak wordt zachter tijdens het stoven maar geeft de saus wel een heerlijke, volle smaak.

Wereldgerecht, Seizoen, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Slowcooker, Vleesrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerecht

Ons nieuwe kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde FAMILIEGERECHTEN is een bundel van al onze favoriete familiegerechten variërend van echte verwengerechten zoals pizza, lasagne bolognese met bechamelsaus, kip kebab schotel, sushi en chicken tenders, tot makkelijke familiegerechten voor doordeweeks als jambalaya, kip in pestoroomsaus, mihoen goreng met veel verse groente en witlofschotel met gehakt en roomsaus. Maar ook een echt familiegerecht dat van generatie op generatie is doorgegeven: Duitse reibekuchen. Bestel hem hier!

(5 stemmen)
27 reacties

Verdeel je liefde

  1. John

    Hoi Annemiek, kan ik ook runderpoulet gebruiken ipv riblappen?

    1. Ja hoor John, dat kan!

  2. Manolito van Galen

    Hoi Annemiek,

    Ziet er heerlijk uit.
    Ik heb echter geen slowcooker.
    Is dit gerecht ook op een andere wijze te bereiden?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    1. Ja hoor, je kunt het ook gewoon in de braadpan bereiden. Bak het vlees dan aan in de braadpan en schep op een bord. In het bakvet de uien bakken en afblussen met bier en suiker. Dan het vlees terug in de pan in het vocht leggen, deksel op de pan en stoven maar, let op niet laten koken alleen zachtjes laten pruttelen. Gebruik indien nodig een sudderplaatje als het te hard gaat. In de braadpan kan het vlees iets sneller gaar zijn. Af en toe dus even controleren.

  3. Mieke

    1 flesje bier genoeg? Geen bouillon?

    1. Hoi Mieke, 1 flesje is idd genoeg in dit recept omdat het in de slowcooker wordt bereid. Omdat er dan bijna geen vocht verdampt hoef je minder vocht toe te voegen. Ik gebruikte geen bouillon. Als je het vlees goed op smaak brengt met zout en peper dan is dat in principe niet nodig. Je kunt natuurlijk altijd wat extra zout of een 1/2 verkruimeld runderbouillonblokje toevoegen als je dat wilt of nodig vindt.

  4. Charlotte2017

    Héérlijk! Ben gek op slowcooker recepten, dit recept is 1 van mijn favorieten. Groetjes, Charlotte 🙂

  5. mandy

    Heerlijk recept, en super makkelijk te maken! dit komt nog vaak bij ons op tafel;)

    1. Superleuk om te horen Mandy! 🙂

      1. mandy

        Hoi Annemiek,
        Als ik minder wil maken kan ik dan gewoon alles halveren?
        Zo leuk dat kijkje bij jullie in de keuken!

        1. Ja hoor Mandy, dat kan! 🙂

          1. Myran

            Ik wil dit recept morgen maken. Ik wil een dubbele portie maken. Moet ik dan alles dubbel doen? Ook de het bockbier?

  6. Irma

    Ik wil het morgen maken, in de slowcooker. Maar net wat Kitty zegt.. waarom vloeibare bakboter.. boter smelt vanzelf en geeft zoveel meer smaak aan je eten…

  7. Kitty

    Waarom zou je vloeibare bakboter gebruiken. Zo ongezond. Gewoon roomboter: puur natuur en lekkerder. En haal je vlees een uur van te voren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen, anders is de kans heel groot dat het vlees taai blijft.

  8. O o geen wit brood… Ook niet te koop meer… Kan ik iets anders gebruiken? Groetjes Jeanette

    1. Hoi Jeanette, hopelijk is het nog gelukt?! Brood zorgt voor binding en geeft een vollere smaak. Je kunt de saus eventueel ook binden met een maizenapapje, maar brood voegt ook qua smaak wat extra’s toe.

  9. Mada

    Hallo
    Heb de boodschappen binnen voor dit recept. Dit weekend wil ik mijn Ierse riblappen in de oven doen. Op hoeveel graden raad je me aan en voor hoe lang(ong.).
    Alvast bedankt!
    Een fijne dag toegewenst!
    Groetjes
    Mada
    P.S. Volgende week ga ik jouw recept met spätzle en champignons maken-kan niet wachten, het wordt vast lekker.

    1. Hoi Mada, belangrijk is dat je het vocht eerst aan de kook brengt en dan direct het vuur/oven laag zet. Elke oven werkt anders dus durf geen exacte oventemperatuur aan te geven. Begin bijv. op 120 graden en controleer dan regelmatig hoe het gaat. Net zoals op het gasfornuis moet het vocht heel zachtjes pruttelen, maar het mag niet meer koken. Succes!

  10. Dieke

    Hallo Annemiek,

    Is het mogelijk dit zonder slow cooker te maken? En zo ja, hoe? 🙂

    Groetjes Dieke

    1. Hoi Dieke, ja hoor dat kan! 🙂 Bak het vlees dan aan in een braadpan en schep eruit. Dan de uien bakken in het braadvet zoals hierboven omschreven. Dan het vlees weer terug in de braadpan bij de uien en saus en het brood erop. Deksel erop en op een sudderplaatje (of heel laag vuur) laten stoven. Vocht mag niet koken, maar alleen heel zachtjes pruttelen. In een braadpan gaat het sneller dan in een slowcooker. Ik schat tussen de 2, 5 en 3,5 uur. Ligt een beetje aan het vlees. Kan ook (veel) langer duren. Succes!

    2. Het smaakte goed!

  11. Mandy

    Hoi, kan ik ook runderfond ipv het biertje gebruiken?

    1. Hoi Mandy, dat kan, maar waarom zou je dat doen? Bier geeft echt een speciale smaak en bovendien vervliegt de alcohol. Probeer het dus eerst gewoon eens met een lekker biertje! Als het je niet bevalt (wat zeker niet gaat gebeuren ;)) kun je het later altijd nog met fond maken.

    2. Mada

      Hallo
      Heb de boodschappen binnen voor dit recept. Dit weekend wil ik mijn Ierse riblappen in de oven doen. Op hoeveel graden raad je me aan en voor hoe lang(ong.).
      Alvast bedankt!
      Een fijne dag toegewenst!
      Groetjes
      Mada
      P.S. Volgende week ga ik jouw recept met spätzle en champignons maken-kan niet wachten, het wordt vast lekker

  12. Lonneke

    Héérlijk, heb het vandaag gemaakt gewoon in de pan en zeker voor herhaling vatbaar!

  13. Elisa

    Klinkt goed, het is echt weer stoofvlees tijd! Vorige week het Limburgs zoervleis gemaakt.
    Alleen in plaats van de slowcooker ben ik lekker met mijn snelkookpan in de weer :’)

    1. Mandy

      Hoi! Kan ik ook runderfond ipv het biertje gebruiken?

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin