Stoofvlees in biersaus (uit de slowcooker)

Gesponsord — Onlangs was manlief jarig en dat vraagt natuurlijk om een lekker verjaardagsmaal. Als ik Johan ergens blij mee kan maken dan is het wel stoofvlees — zeker in deze tijd van het jaar — dus dat moest het worden. Ook houdt Johan van een lekker biertje dus waarom niet combineren? Stoofvlees in biersaus it is!

Ik wilde het bier waar ik het vlees in stoofde ook bij het gerecht drinken, maar ja, welk biertje kun je dan het beste nemen? Daarvoor raadpleegde ik de Bier Butler App; een handige online app die je helpt om de perfecte bier-spijs match te maken. De Bier Butler App is onderdeel van de campagne Dat Smaakt Naar Bier, een online platform van Nederlandse bierbrouwers die je met behulp van de site en app willen inspireren en de veelzijdigheid van bier laten zien. Door de naam van het gewenste biertje of gerecht in te tikken zoekt hij voor jou de perfecte bier-spijs combinatie. Het eerste biertje dat de app mij tipte was de Gulpener Gerardus Dubbel, maar omdat ik deze in de winkel niet kon vinden vroeg ik om een alternatief. Daaruit kwam Hertog Jan Bockbier. Deze herfstbok heeft een donkerbruin-robijnrode kleur en krachtige, bitterzoete smaak.

Perfect voor een herfstig stoofgerecht!

Ik maakte dit stoofvlees in mijn grote vriend de slowcooker. Als alle ingrediënten in de slowcooker zitten heb je er geen omkijken meer naar en word je altijd beloond met boterzacht vlees. Beloofd! De krachtige biersmaak wordt zachter tijdens het stoven maar geeft de saus wel een heerlijke, volle smaak.

Wereldgerecht, Seizoen, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Slowcooker, Vleesrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 750 g riblappen, in middelgrote stukken gesneden
  • 3 rode uien, gepeld en in halve ringen
  • 1 teen knoflook, uitperst
  • 1 flesje Hertog Jan Bockbier
  • 1 flinke el donkerbruine basterdsuiker
  • 2 kruidnagels
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 sneetjes wit casinobrood, korstjes eraf gesneden
  • 2 flinke el Dijonmosterd
  • Vloeibare bakboter

Verder nodig

  • Koekenpan
  • Slowcooker

 

De Bier Butler App is een gratis app, beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Bereiding

Verwarm de slowcooker voor op stand ‘high’.

Verhit de koekenpan met een flinke kneep vloeibare bakboter en laat heet worden. Verdeel het vlees in een enkele laag in de koekenpan – waarschijnlijk moet je het vlees in meerdere keren bakken – en bestrooi met zout en peper uit de molen. Bak het vlees aan beide kanten kort aan tot het begint te kleuren. Schep het vlees in de slowcooker. Verdeel de kruidnagels en laurierblaadjes over het vlees.

Doe indien nodig wat extra boter in de koekenpan en voeg de uien toe. Bak al roerend op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak kort even mee. Blus de uien af met het bier en voeg de suiker toe. Breng aan de kook en laat 1 minuut zachtjes pruttelen. Giet de uien en het bier over het stoofvlees.

Besmeer het brood met de mosterd en leg met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Doe de deksel op de pan en stoof het vlees op stand ‘high’ in circa 5 uur, of tot het vlees makkelijk uit elkaar valt als je erop drukt met een vork. Korter of langer dan 5 uur kan dus ook!

Wij serveerden het stoofvlees met zelfgemaakte frieten en dronken er natuurlijk een lekker Bockbiertje bij. Genieten!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Bier Butler App.

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Elisa

    Klinkt goed, het is echt weer stoofvlees tijd! Vorige week het Limburgs zoervleis gemaakt.
    Alleen in plaats van de slowcooker ben ik lekker met mijn snelkookpan in de weer :’)

Dit vind je misschien ook leuk

Acar ketimun (zoetzure komkommer)

23 mei 2019

Komkommer in zoetzuur ken je ongetwijfeld. Acar ketimun is de Indische variant ervan en is naast zoetzuur ook een...

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

22 mei 2019

Een heerlijk Indisch bijgerecht, deze sambal goreng telor oftewel eieren in pittige saus. Serveer als onderdeel van een Indische...

Toemis boontjes (in bouillon gestoofde sperziebonen)

21 mei 2019

Deze toemis boontjes in milde saus is een heerlijk Indisch bijgerecht om te serveren als onderdeel van een zelfgemaakte...

Laagjes tortilladip

19 mei 2019

Een gezellig filmavondje thuis gepland met vrienden of familie? Daar hoort natuurlijk iets lekkers bij! Hier in huize Verweij...

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin