Ingrediënten

  • 2 el rietsuiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 appels, geschild en in plakjes
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 150 g zacht ongezouten roomboter + extra klont om in te vetten
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 50 g gemengde walnoten en hazelnoten, grof gehakt

Rum-suikersiroop

  • 2 el Strohrum (optioneel, je kunt deze ook weglaten)
  • 3 el water
  • 2 el witte basterdsuiker

Verder nodig

  • Ronde springvorm van 18,5 cm
  • Elektische handmixer
  • Spatel
  • Fijne zeef

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de springvorm en vooral de bodem royaal in met de klont roomboter. Bestrooi de bodem met de rietsuiker en kaneel. Draai de vorm rond zodat de suiker en kaneel gelijkmatig over de bodem zijn verdeeld. Let op dat er geen suiker op de randen van de springvorm komt. Verdeel de appelpartjes over de bodem.

Vul een kommetje wat goed warm water en leg de eieren erin. Laat zeker 5 minuten in het warme water liggen. Als de eieren wat warmer zijn zal het cakebeslag minder snel gaan schiften.

Klop ondertussen de boter en de suiker in een kom tot een luchtig en romig mengsel. Dit duurt zeker 5 tot 10 minuten. Voeg één voor één de eieren toe en klop door het beslag, voeg steeds pas het volgende ei toe als de vorige is opgenomen.

Zeef het bakmeel boven het cakebeslag en spatel er luchtig doorheen. Spatel ook de walnoten en hazelnoten door het beslag. Verdeel het cakebeslag over de appels in de springvorm en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake 60 minuten in het midden van de oven.

Maak ondertussen de rum-suikersiroop. Doe de rum, water en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Roer over de bodem van de pan om de suiker te laten oplossen. De rum-suikersiroop is goed als de suiker volledig is opgelost en het mengsel iets dikker begint te worden. Dit duurt 5 tot 10 minuten. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.

Haal de cake uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Snijd met een mes de cake los van de rand en open en verwijder de springvorm. Leg een taartschaal op de bovenkant van de appelcake en draai hem om zodat de onderkant van de springvorm boven ligt. Snijd met een mes tussen de appel en de springvorm in om hem los te maken en trek de springvorm er voorzichtig vanaf. Bestrijk de nog warme appels met de rum-suikersiroop.

Upside down appelcake

Upside down appelcake

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin