Varkenshaas uit de oven met truffelpesto, spek en champignonsaus

De naam van dit gerecht lijkt zo te zijn weggelopen uit de menukaart van een luxe restaurant, maar niets is minder waar: deze varkenshaas uit de oven met truffelpesto, spek en champignonsaus maak je heel eenvoudig zelf. Gewoon thuis in je eigen keuken! Door de varkenshaas te vullen met truffelpesto krijgt hij een heerlijk, intense smaak en aroma. Een perfecte combi met het spek en de champignonroomsaus.

Je serveert dit verwengerecht aan gasten tijdens een feestelijk diner, maar net zo gemakkelijk op een doordeweekse werkdag. Waarom niet? Het staat in een mum van tijd op tafel! 

Lekker met gebakken aardappels, gekookte sperziebonen of broccoli en een groene salade.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes
  • 1 potje truffelpesto, of truffeltapenade van goede kwaliteit (de truffelpesto van Saclà is niet meer verkrijgbaar)
  • 150 g gerookt ontbijtspek
  • 500 g champignons, schoongeborstel en in vieren gesneden
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 250 ml room (kookroom of slagroom)
  • 30 g geraspte Parmezaan
  • Paar takjes verse tijm
  • Vloeibare bakboter

Verder nodig
Ovenschotel, koekenpan met anti-aanbaklaag

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in.

Snijd de varkenshaasjes over de lengte open, maar niet helemaal doormidden. Vul de varkenshaasjes royaal met truffelpesto en klap weer dicht. Bestrooi de varkenshaasjes rondom met zout en peper, niet teveel. Klap het dunne gedeelte van de varkenshaas om, zodat de varkenshaas overal even dik is. Omwikkel met ontbijtspek.

Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag met een scheutje vloeibare bakboter en laat heet worden. Bak de varkenshaasjes rondom op hoog vuur in de koekenpan totdat ze goudbruin, maar nog niet gaar zijn. Leg ze in een ingevette ovenschaal.

Verwijder met een stukje keukenrol eventueel zwarte stukjes uit het braadvet in de koekenpan. Voeg indien nodig nog wat extra vloeibare boter toe aan het bakvet en voeg de champignons toe. Bak op hoog vuur, totdat het meeste vocht uit de champignons verdampt is en ze beginnen te kleuren. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak kort mee totdat de sjalot zacht, maar niet gekleurd is.

Heb je droge witte wijn in huis? Dan is dit het moment om de champignons ermee af te blussen. Even laten inkoken, tot de wijn bijna verdampt is.

Voeg de room toe en breng aan de kook. Proef de saus en breng indien nodig extra op smaak met zout en peper. Laat de saus op middelhoog vuur zachtjes een minuut pruttelen. Verwijder de takjes tijm en schenk de champignonsaus over de varkenshaas. Bestrooi met Parmezaan.

Bak circa 12 tot 15 minuten in de oven, of totdat de kaas is gesmolten en de varkenshaasjes nog rosé zijn. Vind je dit lastig te bepalen, dan kun je een vleesthermometer in het vlees duwen voordat ze de oven in gaan. Als de thermometer een kerntemperatuur aangeeft van 63 graden is het varkensvlees rosé.

Haal de varkenshaas uit de oven en laat 5 minuten rusten. Snijd de varkenshaasjes in plakken en verdeel over 4 borden. Serveer met de champignonroomsaus en garneer eventueel met wat extra verse tijm.

 

Themarecepten, Kerstrecepten, Paasrecepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Vleesrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(56 stemmen)
33 reacties

Deel je reactie

  1. Manuela

    Dit heb ik gisteren gemaakt op 2e kerstdag en het was heerlijk! Ontzettend bedankt voor dit overheerlijke recept. Het is een echte aanrader, wij gaan dit vaker eten.

    1. Leuk om te horen Manuela! 🙂

  2. Cor

    Beste Annemieke,
    In bovenstaand recept heb je het bij de ingrediënten over 650 gram champignons.
    Klopt dit?
    Ik ga met 4 varkenshaasjes aan de gang en zou dan 1300 gram champignons nodig hebben . Dat lijkt me zo veel!
    Kun je aangeven of dit klopt?
    Mvrgr
    Cor

    1. Hoi Cor, champignons slinken heel veel waardoor er eigenlijk niet zoveel van over blijft, maar je kunt idd best wat minder champignons gebruiken. Ik heb het recept direct even aangepast naar 500 g want dat zijn twee bakjes. Als je het recept verdubbeld zou ik tussen de 750 – 1000 gram champignons aanhouden.

  3. Anneke

    Kan ik al iets voorbereiden zodat je niet zo lang in de keuken staat als de gasten er zijn?

    1. Hoi Anneke, Je kunt het vlees van tevoren al aanbraden en ook de saus al maken. Ik zou het dan apart van elkaar bewaren in de koelkast tot gebruik. Vlak voor je aan tafel gaat dan de saus in de ovenschaal doen en het vlees en de kaas erop leggen. Wellicht moet het dan wel iets langer in de oven omdat alles koud is. Tip: test het een keer van tevoren zodat je de exacte oventijd weet en niet voor verrassingen komt te staan.

  4. Suus1973

    Gisteren gegeten, echt een heerlijk recept. Complimenten voor al je lekkere recepten.

  5. Heidie

    Gisteravond gemaakt en vanavond eten we de rest. Wat was het heerlijk.

  6. Simone

    Wauw, echt ontzettend lekker. Vanavond gemaakt en de hele schaal ging leeg. Top recept

  7. Betty

    Hoi,
    Ik wilde even melden, dat de truffelpesto van Saclà nog wél te verkrijgen is, bij Xenos!
    Ik ga het recept vanavond uitproberen.
    (Had net al gereageerd,maar zie dat mijn reactie niet bovenaan staat, dus doe het nog maar een keer zodat men weet dat die truffelpesto nog wél te koop is);)
    Groetjes, Betty

    1. Oh, wat goed! Bedankt voor het melden Betty! Ik ga meteen even inslaan. 😉

  8. Myriam

    Ik heb nog een aantal potjes truffelpesto bij de Makro gevonden!

    1. Joehoe! Bedankt voor de tip!! 🙂

      1. Miranda

        Hallo. Wij houden niet van champions. Kan ik dan mss een ander sausje doen.

  9. Sandra

    Ik kocht de Tartufo Nero Pesto altijd bij AH, maar volgens mij hebben ze ‘m uit het assortiment gehaald…. Help, wat nu? Is er een alternatief?

    1. Hoi Sandra, zowel de Jumbo als AH verkopen verschillende merken truffeltapenade. Die kun je goed gebruiken. Mijn favoriet was de truffelpesto van Saclà maar die kan ik tegenwoordig niet meer vinden bij de AH, dus ik vermoed dat die uit het assortiment is gehaald.

      1. Sandra

        Hoi Annemiek, dank je wel! Ik heb 2 verschillende potjes gekocht, even kijken welke het lekkerst is. 🙂 Erg jammer dat ze het niet meer verkopen, het was een van mijn favorieten in combinatie met jouw recept.

    2. Betty Gombert

      Hoi, ik ga dit recept vanavond uitproberen. Heb wél een potje truffel pesto van Saclà bij de Xenos gevonden! (Wilde dit even melden)
      Groet, Betty

  10. R.kluiter

    Wij hebben deze varkenshaas al een x gegeten, vinden het zo lekker . Vanavond maar weer. Heerlijk .

  11. Peter

    Vanavond gemaakt helaas op het laatst te veel zout toegevoegd, gelukkig op kunnen lossen door wat suiker en citroensap toe te voegen.
    Benieuwd hoe het smaakt morgen.
    Ziet er heerlijk uit iig.
    Afgeblust met 100 ml witte wijn en eetlepel verse zwarte peper aan saus toegevoegd bolletjes ff gevijzeld.

  12. Hester

    Waar kan je zo´n potje pesto al Tartufo nero kopen? Ik heb op de site gekeken, maar word daar niet wijzer van.

    1. Thea vos

      Ik heb die bij AH gehaald !

      1. Marian

        Oke, de varkenshaas is perfect, maar hoe maak je de zwarte truffel
        pestosaus?

        1. Jacobine

          Mijn man houd absoluut niet van truffel, kan het ook door iets anders vervangen worden?

          1. Hoi Jacobine, je kunt het ook weglaten en de varkenshaas niet vullen. Dit is niet per se nodig. Wil je de varkenshaas toch graag vullen zou je ook olijventapenade kunnen gebruiken.

          2. Angelique

            Heerlijk met lekkere stoofpeertjes!! Thuis uit eten❤

  13. Ingrid

    Kan dit ook gemaakt worden met gewone pesto?

    1. Hoi Ingrid, juist deze truffelpesto is een waanzinnig lekkere combinatie met het spek en de champignonsaus. Ik zou dus echt de truffelpesto proberen. 🙂

  14. Mmmm champignons en truffels! Ik ga deze zeker opslaan om mijn vriend mee te verrassen… Ziet er heerlijk uit!

    1. Leuk Esmee! Ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden… 🙂

  15. Carla

    Zou dit recept ook met pepersaus kunnen ipv de champignonsaus

    1. Dat kan Carla, maar de champignonsaus is een betere match met de truffelpesto en het spek.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde