Varkenshaas uit de oven met truffelpesto, spek en champignonsaus

Gesponsord — De naam van dit gerecht lijkt zo te zijn weggelopen uit de menukaart van een luxe restaurant, maar niets is minder waar: deze varkenshaas uit de oven met truffelpesto, spek en champignonsaus maak je heel eenvoudig zelf. Gewoon thuis in je eigen keuken!

De truffelpesto van Saclà is gemaakt van echte zwarte zomertruffel en dat proef je! Door de varkenshaas te vullen met de pesto krijgt hij een heerlijk, intense smaak en aroma. Een perfecte combi met het spek en de champignonroomsaus.

Je serveert dit verwengerecht aan gasten tijdens een feestelijk diner, maar net zo gemakkelijk op een doordeweekse werkdag. Waarom niet? Het staat in een mum van tijd op tafel! 

Lekker met gebakken aardappels, gekookte sperziebonen of broccoli en een groene salade.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes
  • 1 potje Saclà Pesto al Tartufo Nero (Pesto met Zwarte Truffel)
  • 150 g gerookt ontbijtspek
  • 650 g champignons, schoongeborstel en in vieren gesneden
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 250 ml room, kookroom of slagroom
  • 30 g geraspte Parmezaan
  • Paar takjes verse tijm
  • Vloeibare bakboter

Verder nodig
Ovenschotel, koekenpan met anti-aanbaklaag

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in.

Snijd de varkenshaasjes over de lengte open, maar niet helemaal doormidden. Vul de varkenshaasjes royaal met truffelpesto en klap weer dicht. Bestrooi de varkenshaasjes rondom met zout en peper, niet teveel. Klap het dunne gedeelte van de varkenshaas om, zodat de varkenshaas overal even dik is. Omwikkel met ontbijtspek.

Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag met een scheutje vloeibare bakboter en laat heet worden. Bak de varkenshaasjes rondom op hoog vuur in de koekenpan totdat ze goudbruin, maar nog niet gaar zijn. Leg ze in een ingevette ovenschaal.

Verwijder met een stukje keukenrol eventueel zwarte stukjes uit het braadvet in de koekenpan. Voeg indien nodig nog wat extra vloeibare boter toe aan het bakvet en voeg de champignons toe. Bak op hoog vuur, totdat het meeste vocht uit de champignons verdampt is en ze beginnen te kleuren. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak kort mee totdat de sjalot zacht, maar niet gekleurd is.

Heb je droge witte wijn in huis? Dan is dit het moment om de champignons ermee af te blussen! Even laten inkoken, totdat de wijn bijna verdampt is.

Voeg de room toe en breng aan de kook. Proef de saus en breng indien nodig extra op smaak met zout en peper. Laat de saus op middelhoog vuur zachtjes een minuut pruttelen. Verwijder de takjes tijm en schenk de champignonsaus over de varkenshaas. Bestrooi met Parmezaan.

Bak circa 12 tot 15 minuten in de oven, of totdat de kaas is gesmolten en de varkenshaasjes nog rosé zijn. Vind je dit lastig te bepalen, dan kun je een vleesthermometer in het vlees duwen voordat ze de oven in gaan. Als de thermometer een kerntemperatuur aangeeft van 63 graden is het varkensvlees rosé.

Haal de schaal uit de oven laat 5 minuten rusten. Snijd de varkenshaasjes in plakken en verdeel over 4 borden. Serveer met de champignonroomsaus en garneer eventueel met wat extra verse tijm.

Eet smakelijk!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Saclà

Thema recepten, Kerstrecepten, Ovenrecepten, Paasrecepten, Vleesrecepten, Hoofdgerecht

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
11 reacties

Verdeel je liefde

  1. Peter

    Vanavond gemaakt helaas op het laatst te veel zout toegevoegd, gelukkig op kunnen lossen door wat suiker en citroensap toe te voegen.
    Benieuwd hoe het smaakt morgen.
    Ziet er heerlijk uit iig.
    Afgeblust met 100 ml witte wijn en eetlepel verse zwarte peper aan saus toegevoegd bolletjes ff gevijzeld.

  2. Hester

    Waar kan je zo´n potje pesto al Tartufo nero kopen? Ik heb op de site gekeken, maar word daar niet wijzer van.

    1. Thea vos

      Ik heb die bij AH gehaald !

      1. Marian

        Oke, de varkenshaas is perfect, maar hoe maak je de zwarte truffel
        pestosaus?

  3. Ingrid

    Kan dit ook gemaakt worden met gewone pesto?

    1. Hoi Ingrid, juist deze truffelpesto is een waanzinnig lekkere combinatie met het spek en de champignonsaus. Ik zou dus echt de truffelpesto proberen. 🙂

  4. Mmmm champignons en truffels! Ik ga deze zeker opslaan om mijn vriend mee te verrassen… Ziet er heerlijk uit!

    1. Leuk Esmee! Ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden… 🙂

  5. Carla

    Zou dit recept ook met pepersaus kunnen ipv de champignonsaus

    1. Dat kan Carla, maar de champignonsaus is een betere match met de truffelpesto en het spek.

Follow on Bloglovin mytastenld.com