Vijgencake

Verse vijgen zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar ook lekker in gebak. Deze vijgencake met amandel maak je in een handomdraai. De basis maak je van gewoon cakebeslag, maar je bakt hem in een browniebakvorm. De verse vijgen leg je bovenop en blijven na het bakken mooi zichtbaar. 

Seizoen, Gebak, Zomerrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 150 g zachte ongezouten roomboter + extra om bakvorm in te vetten
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 (m) eieren, op kamertemperatuur
  • 150 g bloem
  • 5 g bakpoeder (je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bloem, dan mag je het bakpoeder weglaten)
  • Snufje zout
  • 10 stuks verse vijgen, in vieren gesneden
  • Handje geschaafde amandelen
  • 1 el rode jam (bijv. vijgen-, frambozen-, of kersenjam) om te bestrijken

Verder nodig

  • Brownie bakvorm (die van mij is 31 x 19,5 cm)
  • Elektrische handmixer
  • Bakspatel
  • Fijne zeef
  • Kwastje om te bestrijken

 

Vijgencake

Bereiding

  1. Vet de bakvorm in met boter. Verwarm de oven (onder- en bovenwarmte) voor op 160 graden.
  2. Doe de kristalsuiker, roomboter en vanille-extract in een ruime kom en mix (eerst op lage en dan iets hogere) stand tot een zacht en romig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en klop verder op lage stand tot de eieren volledig zijn opgenomen, voeg steeds pas het volgende ei toe als de vorige is opgenomen. Roer in een kom de bloem, het bakpoeder en zout door elkaar. Zeef boven de kom en spatel door het beslag.
  3. Verdeel het beslag over de bakvorm en strijk glad. Verdeel de vijgen over het cakebeslag. Bestrooi met de amandelen.
  4. Bak circa 40 minuten in het midden van de oven, tot hij goudbruin en gaar is. Verwarm de jam afgedekt enkele seconden in de magnetron zodat hij dunner wordt. Haal de cake uit de oven en bestrijk de vijgen met de jam. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Vijgencake

Vijgencake

6 reacties

Verdeel je liefde

  1. Siep

    voor mij geen vijgen, maar zou het ook met pruimen of nectarines kunnen?

    1. Jazeker, dat kan ook!

  2. anto

    Zou het ook met gewelde gedroogde vijgen gaan???

    1. Dat geeft wel een andere smaak, maar het kan zeker.

      1. lenie

        ik heb zelf een heteluchtoven, op hoeveel graden moet de cake dan gebakken worden.
        groetjes.

        1. Hoi Lenie, hetelucht op 145 graden.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin