Waarom groene thee zo gezond is (en hoe je het extra lekker maakt)

Waarom groene thee zo gezond is (en hoe je het extra lekker maakt)

Regelmatig een kop groene thee drinken is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Deze thee zit namelijk bomvol antioxidanten. Benieuwd welke gezondheidsvoordelen groene thee je precies oplevert? Puur Figuur is de onderzoeken ingedoken en zet hier de belangrijkste voordelen voor je op een rij!

Onderaan dit artikel vind je ook meteen wat ideeën om je thee extra smaak te geven!

1: Geweldige bron van antioxidanten

Het is algemeen bekend dat groene thee erg veel antioxidanten bevat. We weten ook allemaal wel dat die erg gezond zijn. Maar waarom eigenlijk? Ze beschermen onze lichaamscellen tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn moleculen die niet helemaal compleet zijn. Om zelf weer compleet te worden, stelen ze een deeltje van onze lichaamscellen, die daardoor beschadigd raken. Dit kan zorgen voor een snellere veroudering van weefsels en een grotere kans op allerlei ziektes.

Groene thee drinken helpt dus om dit te verminderen.

2: Gezonde hersenen

Je hersenen worden ook blij van een kopje groene thee. Het is namelijk goed voor je hersenfunctie en er zijn aanwijzingen dat het helpt om alzheimer en parkinson te voorkomen.

De voordelen voor onze hersenfunctie zijn te danken aan de stoffen L-theanine en cafeïne. Groene thee bevat namelijk een kleine hoeveelheid cafeïne. Minder dan koffie, maar wel genoeg om een fijn effect op je hersenen te hebben.

Deze stoffen kunnen helpen om je geheugen, stemming, alertheid en reactievermogen te verbeteren. En alsof dat nog niet genoeg is, kan L-theanine ook nog helpen bij het verminderen van angstgevoelens.

3: Afvallen

Groene thee helpt om je metabolisme een boost te geven, daardoor verbrand je meer calorieën en val je dus makkelijker af. Je komt het daarom regelmatig tegen als ingrediënt in vetverbrandingssupplementen.

Wat het effect van groene thee op ons gewicht precies is, weten we echter nog niet helemaal zeker. Uit een onderzoek met 240 mensen met obesitas bleek dat groene thee zeer goed hielp bij het verlagen van hun gewicht, lichaamsvetpercentage en tailleomtrek.

Daarnaast laten nog meer onderzoeken zien dat groene thee helpt om buikvet te verminderen. Er zijn echter ook onderzoeken waarbij geen groot effect werd gevonden.

4: Lager risico op diabetes type 2

Steeds meer mensen kampen met diabetes type 2. Dat komt vooral door ons eet- en leefpatroon. Veel suikers en koolhydraten en weinig beweging.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die helpen om je risico op diabetes type 2 te verkleinen. Groene thee is hier een van. Een Japans onderzoek linkte het drinken van groene thee zelfs aan een 42% lager risico.

5: Goed voor je hart en bloedvaten

Ook hart- en vaatziekten komen veel voor. Een belangrijke risicofactor hierbij is een hoog LDL-cholesterol. Groene thee drinken helpt om dit type cholesterol onder controle te houden.

Bovendien helpen de antioxidanten uit groene thee om de oxidatie van LDL-cholesterol tegen te gaan. Dat willen we graag, want de oxidatie van deze cholesteroldeeltjes is extra gevaarlijk voor je hart en bloedvaten.

6: Langer leven?

Als je leest wat voor gezondheidsvoordelen groene thee heeft, zal het je niet verbazen dat het zelfs gelinkt wordt aan langer leven. Dit komt naar voren in Japanse onderzoeken.

Bijvoorbeeld een onderzoek onder 40530 Japanners die 11 jaar lang gevolgd werden. De conclusie die de onderzoekers trokken was dat degenen die veel groene thee dronken (5 koppen per dag of meer) een veel kleiner risico hadden om te sterven tijdens de onderzoeksperiode. Dit effect was het sterkst bij vrouwen.

Om te onthouden

Groene thee helpt op verschillende manieren om ons lichaam gezond te houden. Het beschermt onze cellen tegen vrije radicalen en is goed voor onze hersenen, ons hart en ons gewicht. Bovendien helpt het om het risico op diabetes type 2 te verkleinen.

Het is goed om hierbij altijd in gedachten te houden dat er geen wondermiddeltjes bestaan. Een goede gezondheid bereik je niet met één middeltje, maar met je totale eet- en leefpatroon.

Extra smaakmakers

Een goede kop groene thee is van zichzelf al erg lekker, maar het is natuurlijk altijd lekker om te variëren met verschillende smaakjes. Geef je kop thee iets extra’s met bijvoorbeeld:

  • Gember
  • Kurkuma
  • Kaneel
  • Citroensap
  • Muntblaadjes
  • Steviablad
  • Honing

Bronnen: Silvia A Mandel, Tamar Amit, Orly Weinreb, Lydia Reznichenko, Moussa BH Youdim, CNS Neurosci Ther, 2008. Ewa Jówko, Antioxidants in Sport Nutrition, 2015. Tomonori Nagao, Tadashi Hase, Ichiro Tokimitsu, Obesity, 2012. Paradee Auvichayapat, Montira Prapochanung, Oratai Tunkamnerdthai, Bung-orn Sripanidkulchai, Narong Auvichayapat, Bandit Thinkhamrop, Soontorn Kunhasura, Srisuda Wongpratoom, Supat Sinawat, Pranithi Hongpapas, Physiology & Behavior, 2008.

Hiroyasu Iso, Chigusa Date, Kenji Wakai, Mitsuru Fukui, Akiko Tamakoshi, JACC Study Group, Ann Intern Med, 2006. Shinichi Kuriyama, Taichi Shimazu, Kaori Ohmori, Nobutaka Kikuchi, Naoki Nakaya, Yoshikazu Nishino, Yoshitaka Tsubono, Ichiro Tsuji, JAMA, 2006.

Afslanken, Gezondheid

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

Eén reactie

Deel je liefde

  1. Roy

    Helaas is groene thee de moord voor je tanden. Er zit een zuur in dat bij dagelijks gebruik het glazuur echt aantast. Dat zuur zit in alle thee, ook de zwarte, maar in veel grotere hoeveelheden in groene thee. Een scheutje melk heft dat probleem op, maar dan moet je het wel altijd op z’n Engels drinken.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde