Welk eten helpt je om beter te slapen? En wat juist niet?

Welk eten helpt je om beter te slapen? En wat juist niet?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je hebt net een flinke maaltijd naar binnen gewerkt en daarna lig je te woelen in bed, hopend op een goede nachtrust die maar niet komt. Of misschien heb je juist gemerkt dat bepaald voedsel je helpt om als een blok in slaap te vallen. Het is geen geheim dat wat je eet, invloed kan hebben op hoe goed je slaapt.

Welk eten helpt je om beter te slapen? En wat kan je juist beter vermijden? Puur Figuur zocht het voor je uit!

Eten om te vermijden

Dit eten kan je beter laten staan als je ’s ochtends goed uitgerust wakker wilt worden.

1: Cafeïne

Cafeïne is de koning van slapeloosheid. Het kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt en minder diep slaapt. Ook kan het je biologische klok verstoren. Koffie, cola en energiedrank kan je daarom beter laten staan. Of het in ieder geval niet later op de dag drinken.

Het kan zijn dat je denkt dat cafeïne dit effect bij jou niet heeft, omdat je gewoon in slaap valt. Maar de kans is groot dat je minder diep slaapt, waardoor je toch niet goed uitrust.

Wist je dit?

Veel mensen onderschatten hoelang cafeïne in je lichaam aanwezig blijft. Wist je dat er zes uur na het drinken van een kop koffie nog de helft van de cafeïne in je bloed zit? En na twaalf uur nog een kwart.

2: Suiker

Het effect van suiker is een stuk minder sterk als je het vergelijkt met cafeïne, maar ook suiker kan zorgen voor:

  • Moeilijker in slaap vallen
  • Minder diep slapen
  • Vaker wakker worden ’s nachts

Ook met suiker kan je dus beter voorzichtig zijn, vooral in de avond. Dit geldt ook voor snelle koolhydraten, bijvoorbeeld uit wit brood. Langzame koolhydraten zijn geen probleem. Die zitten bijvoorbeeld in groenten, peulvruchten en volkoren granen.

3: Zware maaltijden

Na een zware maaltijd voel je je vaak wat moe. Je zou verwachten dat je dus makkelijk slaapt als je een flink maal hebt weggewerkt, maar dat is niet zo. Met een volle maag moet je lichaam flink aan de slag. En dat kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt of zelfs wakker in bed ligt.

Eten dat je helpt om beter te slapen

Dit eten helpt je om te slapen als een roos.

1: Tryptofaan

Tryptofaan is nummer één als het om slaap gaat. Ons lichaam gebruikt dit stofje om melatonine aan te maken. En melatonine is hét slaaphormoon. Melatonine maakt je slaperig. Het geeft je lichaam het signaal dat het tijd is om te ontspannen en te rusten na een lange dag.

Daar komt nog eens bij dat tryptofaan ook helpt bij de aanmaak van serotonine. Dat is ook een heel fijn stofje. Het is ons gelukshormoon. Het geeft je een gelukkig, rustig en tevreden gevoel. En het helpt je om beter te slapen.

Goede bronnen van tryptofaan zijn kip, kalkoen, garnalen, eieren, zonnebloempitten en melk. Banaan bevat ook wat tryptofaan. Niet indrukwekkend veel, maar er zit ook magnesium in. En dat is ook goed voor je nachtrust.

2: Magnesium

Voldoende magnesium in je lichaam is essentieel om goed te ontspannen. Het helpt je om makkelijker in slaap te vallen en beter door te slapen. Je vindt dit mineraal in banaan, avocado, broccoli, boerenkool en spinazie. Ook noten zijn een geweldige bron. Bijvoorbeeld amandelen, walnoten en paranoten.

3: Kalmerende thee

Een lekkere kop thee heeft een ontspannend effect. Zeker als je de juiste thee kiest. Kamille, citroenmelisse en lavendel zijn aanraders. Je kan natuurlijk ook voor een mixje gaan. In de winkel vind je verschillende slaaptheetjes. Ook wel avondthee genoemd.

In het kort

Met cafeïne en suiker kan je het beste voorzichtig zijn. Vooral later op de dag. Een zware maaltijd kort voor het slapengaan is ook geen goed idee.

Wel aanraders zijn: een lekker kalmerend theetje en eten dat rijk is aan tryptofaan en magnesium.

Bron uitgelichte foto: iStock

Gezondheid

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde