Witlof in ham- en kaassaus

De klassieke witlof met ham en kaas uit de oven kennen we allemaal, maar soms wil je weleens wat anders. Deze witlof in ham- en kaassaus bevat dezelfde ingrediënten, maar is dan in een ander jasje gestoken. Je zet hem in 15 minuten op tafel! Lekker met gebakken aardappels, gekookte pasta of witte rijst.

PS Zie ook onderstaande variatietips! 

Groenten, Snel, Budget, Hoofdgerecht, Bijgerecht

Ingrediënten

  • 50 g ongezouten roomboter
  • 40 g bloem
  • 600 ml halfvolle melk
  • 100 g geraspte emmentaler
  • 1 tl gedroogde peterselie (vers kan ook)
  • 100 g ham, kleingesneden
  • 500 g witlof, fijngesneden
  • Snufje nootmuskaat (in plaats van nootmuskaat kun je ook kerrie toevoegen!)

 

Variatietips! Je kunt de witlof met ham- en kaassaus ook gebruiken als basis voor een lekkere ovenschotel. Meng bijv. wat gekookte pasta door de saus en gratineer met wat geraspte kaas in de oven. Of maak een ovenschotel met voorgekookte aardappelschijfjes (en eventueel wat rul gebakken, gekruid gehakt) en deze saus, bestrooien met kaas en gratineren in de oven.

Bereiding

  1. Smelt de roomboter in een pan en voeg de bloem toe. Roer op middellaag vuur met een garde 5 minuten door om de bloem te laten garen. Laat de roux niet bruin kleuren.
  2. Voeg langzaam en al roerend de koude melk toe. Breng de saus al roerend aan de kook tot je een glad gebonden saus hebt. Roer de kaas en peterselie erdoor en laat smelten. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  3. Voeg de rauwe witlof en ham toe en roer door de saus. Doe de deksel op de pan en warm 5 minuten op laag vuur door tot de witlof geslonken en zacht is. Roer regelmatig door.

Witlof in ham- en kaassaus

Witlof in ham- en kaassaus

3 reacties

Verdeel je liefde

  1. Keukenkoningin

    Erg lekker. Ook fijn dat er zo veel foto’s bij de recepten staan. Ik had nog nooit een roux gemaakt, maar met de foto’s was het erg duidelijk

    1. Leuk om te horen! 🙂

  2. Joke

    Heerlijk! Ipv ham met gerookte zalm en pasta gegeten! Bedankt!

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin