Ingrediënten

  • 1 zakje zuurkool naturel à 520 g
  • Groot blik ananasblokjes op siroop
  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
  • 250 g gerookte spekblokjes of -reepjes
  • 1 rookworst
  • Flinke klont roomboter
  • Scheut melk
  • Paar takjes tijm, alleen de blaadjes (gedroogde tijm kan ook)

Tip! Om de zuurkool extra smaak te geven kun je eerst een klont roomboter smelten en daarin een sjalotje zachtjes fruiten. Dan de zuurkool erbij met een paar gekneusde jeneverbessen, een paar laurierblaadjes en een flinke draai uit de pepermolen. Verder bovenstaande bereiding volgen en zachtjes gaarkoken in ananassiroop. Als de zuurkool gaar is kun je nog een kleine, fijngeraspte aardappel door de zuurkool roeren en nog even doorwarmen. De zuurkool wordt dan fluweelzacht!

Bereiding

  1. Kook de zuurkool in circa 20 minuten gaar volgens de omschrijving op de verpakking, maar gebruik in plaats van water de siroop uit het blik ananas. (Zie ook onderstaande tip!)
  2. Bak de spekjes knapperig en goudbruin uit in pan op middellaag vuur. Je hoeft geen vet toe te voegen, want de spekjes bakken in hun eigen vet. Verwarm de rookworst volgens de omschrijving op de verpakking.
  3. Kook de aardappels gaar in een ruime pan met licht gezouten kokend water. Giet ze af en stamp ze fijn. Maak er een smeuïge puree van met melk en een klont roomboter. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Roer de zuurkool, ananasblokjes (naar smaak), de helft van de spekjes (ik voeg ook het vrijgekomen bakvet van de spekjes toe) en wat tijmblaadjes door de aardappelpuree. Breng indien nodig extra op smaak met zout en peper.
  5. Serveer met de rookworst, de overige spekjes en een extra schaaltje ananasblokjes voor de liefhebber.

Zuurkoolstamppot met ananas, spekjes en rookworst

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin