Geglaceerde jonge bospeen met tijm en knoflook

Geglaceerde jonge bospeen met tijm en knoflook

Wanneer ik over de markt loop kan ik zelden tot nooit weerstand bieden aan een prachtige bos jonge bospeen. De smaak is zo verrukkelijk zoet en delicaat dat ze verder niets anders meer nodig hebben. Hoewel, deze geglaceerde jonge worteltjes met tijm en knoflook zijn beslist ook niet te versmaden!

Bijgerecht – 4 personen – 40 minuten

Ingrediënten

  • 600 g jonge worteltjes met loof, indien nodig licht geschrapt
  • 1,5 l groentebouillon
  • 1 takje tijm
  • Een halve bol knoflook in de schil (hele bol doormidden snijden)
  • 1 laurierblaadje
  • Olijfolie
  • Paar klontjes roomboter
  • 2 tl kristalsuiker

Bereiding
Doe de wortels met circa 2 cm loof in een ruime pan en voeg zoveel bouillon toe dat ze net onder staan. Voeg de tijm, knoflook en het laurierblad toe en kook de wortels circa 8 minuten, of totdat ze voor 2/3 gaar zijn.

DSC_0555_800x536

Zet het vuur uit en laat de wortels in de bouillon afkoelen (als de wortels te zacht zijn, haal ze dan uit de bouillon en schep ze op een bord om af te koelen).

DSC_0561_800x536

Laat de wortels uitlekken en dep ze droog. (De bouillon heb je voor dit recept verder niet meer nodig, maar is ontzettend smaakvol en kun je eventueel bewaren voor andere gerechten zoals bijvoorbeeld risotto of deze pommes boulangere.)

Verhit wat olijfolie in een hapjespan en voeg de wortels toe. Bak ze enkele minuten op middelhoog tot hoog vuur en voeg aan het eind de boter en suiker toe (pas op dat de boter en suiker niet verbranden, zet anders het vuur lager).

DSC_0581_800x562

Bak nog even kort verder totdat de wortels gaar zijn en bedekt zijn met een mooi glanslaagje.

DSC_0586_800x536

Serveer de bospenen direct op een mooie serveerschaal, of gebruik ze voor deze heerlijke gekarameliseerde worteltaart met brie.

Geglaceerde jonge bospeen met tijm en knoflook

Eet smakelijk!

Comments

  1. Wauw, ze zijn goddelijk!!!

Speak Your Mind

*