Advertisement

Siciliaanse vis uit de oven

Klik hier als je de video niet kunt zien

Gesponsord — Wil je gezond, lekker en licht eten? Dan is dit het gerecht voor jou: Siciliaanse vis uit de oven!

Siciliaanse vis uit de oven

Voor de Miele-kookchallenge daagde tv-kok Roberta Pagnier mij uit om een lekker gerecht te maken met de Miele-oven met de functie Professional:

Siciliaanse vis uit de oven

Met de functie Professional kun je tijdens de bereiding in de oven stoomstoten aan je gerecht afgeven en wordt het vochtgehalte hoger. Hierdoor blijft vis en vlees lekker sappig, krijgen brood en ovenschotels een knapperig goudbruin korstje en bak je de perfecte soufflés!

Ik besluit een lichte en zomerse ovenschotel met vis te maken. De ingrediënten als venkel, pijnboompitjes, rozijnen, olijven en tomaat doen Roberta direct denken aan Sicilië. Een Sicilaanse visschotel is geboren! Samen met Roberta ga ik aan de slag. We snijden de groenten, hakken de kruiden en kletsen er gezellig op los. Wat een luxe zo’n koksmaatje. Daar kan ik wel aan wennen! 😉 Ondertussen verwarm ik alvast de oven voor: die zorgt straks voor de magie!

Dit is één van mijn favoriete gerechten die ik maak als ik even pas op plaats wil maken, zonder recessie te doen op het gebied van smaak. Dit gerecht is (meer dan) bevredigend genoeg om zo te serveren, maar wat knapperig vers brood past hier zeker ook goed bij.

Hoofdgerecht voor 2 personen — 10 minuten + circa 14 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 2 stevige visfilets, bijvoorbeeld heilbot, kabeljauw, roodbaars, tarbot
  • 1 citroen, in dunne plakjes gesneden
  • 1 sjalotje, flinterdun gesneden
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • 3 grote tomaten, ontveld, sap en zaad verwijderd en in repen gesneden
  • 1 venkel, in zo dun mogelijke plakjes gesneden
  • Handje groene olijven, gehalveerd
  • Handje witte rozijnen, geweekt in witte wijn
  • Handje pijnboompitten, licht goudbruin geroosterd
  • 2 el kappertjes
  • 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • Extra vierge olijfolie
  • Zout en peper uit de molen
  • 1 takje basilicum, alleen de blaadjes, opgerold en in repen gesneden
  • 1 takje peterselie, fijngehakt

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng in een kom de sjalot, knoflook, tomaten, venkel, olijven, uitgelekte rozijnen, pijnboompitten, kappertjes en tijmblaadjes en hussel door elkaar. Breng op smaak met een scheut olijfolie, zout en peper. Verdeel de venkel over de ovenschaal en bak 8 minuten in de oven met één stoomstoot.

Dep de visfilets droog met een stukje keukenpapier. Bestrooi de visfilets aan beide kanten met zout en peper en leg ze na 8 minuten bovenop de venkel. Verdeel de plakjes citroen over de vis. Bak circa 6 minuten (oventijd afhankelijk van de dikte van de visfilets) met één stoomstoot, of totdat de vis nét gaar en nog glazig is vanbinnen.

De Miele-oven met Professional functie is bijzonder gebruiksvriendelijk. Bij elke handeling geeft het bedieningspaneel de volgende stap aan, waardoor ik gemakkelijk mijn weg door het menu weet te vinden. Met glimmende trots denk ik aan mijn man: die gaat dit nooit geloven! De stoomstoten stellen niet teleur en zorgen voor het gewenste resultaat: perfect gegaarde venkel met nog een licht, knapperige bite en zachte en sappige visfilets! Precies zoals ik het wil! Uhm, mag die oven straks mee naar huis?

Verdeel de venkel en vis over twee borden en bestrooi met de basilicum en peterselie. Serveer direct.

Siciliaanse vis uit de oven - Miele Kook Challenge!

Eet smakelijk!

Tip

Met (gevlinderde) kipfilet smaakt dit gerecht ook fantastisch! Je kunt de citroenplakjes dan achterwege laten.

PS Wil je zelf aan de slag met Miele-keukenapparatuur? Je kunt ze vrijblijvend testen middels één van de vele kookworkshops in het Miele Culinary Institute: de kookstudio in Vianen

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Miele

Comments

  1. Wat een heerlijk gerecht, super genoten hier thuis! Heb geen stoom maar met 12 min was in kabeljauw nog heel mooi glazig…… Aanrader!

  2. Oh heerlijk ga ik maken…….maar heb helaas niet zo’n prachtige stoomoven! Hoe lang in gewone oven?

Speak Your Mind

*