Stroopwafeltaart

Stroopwafeltaart

Bijna had ik de moed opgegeven dat het me ooit zou lukken: een straffe stroopwafeltaart presenteren.

Bijna.

Want opgeven doe ik niet zo snel.

Wat er misging bij voorgaande pogingen? De vulling bestaande uit banketbakkersroom en opgeklopte slagroom wilde maar niet opstijven. Hoe goed ik ook mijn best deed en hoe liefkozend ik de fluweelzachte roomvulling ook toesprak: na het aansnijden van de taart, zocht hij direct met een grote FLUSH zijn vrijheid tegemoet.

Vastberaden en gewapend met stijfkoppen gelatine en MonChou begon ik vol goede moed aan poging honderdenzeven.

Met succes! Deze stroopwafeltaart heeft een stevige vulling die fier op z’n plek blijft zitten als je hem aansnijdt en een heerlijk zachte smaak. Jippie, it’s time to party!

Ingrediënten

  • 1 portie banketbakkersroom (zelfgemaakt, of gemaakt van 1 zakje mix voor banketbakkersroom)
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 6 grote stroopwafels, ca. 220 gram (zie ook onderstaande tip van Alinda!)
  • 5 mini-stroopwafels
  • 6 blaadjes gelatine
  • 3 el karamellikeur, of appelsap als je niet van likeur houdt
  • 200 g MonChou, op kamertemperatuur
  • 65 g basterdsuiker
  • 2x 250 ml koude, verse slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 zakjes klop-fix
  • Schenkstroop (of zelfgemaakte karamelsaus kan ook, laat hem dan wel afkoelen voordat je hem over de taart drizzelt.)

Verder nodig
Ronde springvorm van 23 cm, keukenmachine, elektrische handmixer, spuitzak met spuitmond voor slagroomrozetjes

Bereiding een dag van tevoren

Bereid de banketbakkersroom en laat een nacht afgedekt in de koelkast staan om op te stijven. Indien je mix gebruikt voor banketbakkersroom kun je de banketbakkersroom gewoon op de dag zelf maken.

Op de dag zelf

Week de gelatine in ruim koud water. Vet de springvorm in met boter.

Smelt de boter in een steelpan. Maal de grote stroopwafels fijn (niet te fijn, je mag nog wat kleine stukjes zien) in de keukenmachine. Roer het stroopwafelkruim door de gesmolten boter en bedek hiermee de bodem van de springvorm. Druk lichtjes aan met de bolle kant van een lepel en zet in de koelkast.

Verdeel — zodra de stroopwafelbodem is afgekoeld — 2 opscheplepels banketbakkersroom over de taartbodem, of genoeg om de bodem met een laagje te bedekken. Strijk glad en zet weer in de koelkast. Zet de overige banketbakkersroom opzij.

Klop in een kom met de mixer de MonChou zacht met de basterdsuiker. Klop in een andere kom 250 ml slagroom met een zakje klop-fix stijf. Voeg de banketbakkersroom (gelijke hoeveelheid als de slagroom: je hoeft dus misschien niet alle banketbakkersroom te gebruiken) en slagroom toe aan de MonChou en klop met de mixer glad.

Om slagroom goed stijf te kunnen kloppen gebruik je het liefst verse slagroom met een vetgehalte van 35% en zorg je ervoor dat de slagroom goed koud is.

Verwarm de caramellikeur (niet laten koken). Knijp de gelatine uit en los op in de warme likeur. Voeg het gelatinemengsel al mixend door het roommengsel en klop glad.

Zodra de warme gelatine in aanraking komt met het koude monchoumengsel wil het gaan stollen. Om klontjes te voorkomen is het dus belangrijk dat je direct goed mixt (gebruik een elektrische handmixer) als je de gelatine toevoegt en dit mengsel snel over de taartbodem verdeelt.

Verdeel de roomvulling over de taartbodem en strijk glad. Laat 4 uur opstijven in de koelkast.

Afmaken voor serveren

Klop de overige 250 ml slagroom stijf met de vanillesuiker en klop-fix. Doe in een spuitzak en spuit circa 9 tot 10 slagroomrozetjes op de taart. Het midden van de taart kun je eventueel opvullen met de overige slagroom.

Halveer de mini-stroopwafels en steek in elk slagroomrozetje een halve stroopwafel. Drizzle met een theelepel wat schenkstroop over de taart. Serveer direct.

Stroopwafeltaart

Enjoy!

Comments

  1. Zo’n onwijs lekkere taart! heb hem nu twee keer gemaakt, een keer met vermalen stroopwafels als bodem, een keer met kruimels als bodem. De tweede keer was veel beter, doordat de bodem niet zo erg hard was. De smaak was geweldig!

  2. De aanhouder wint! Ziet er zeer smakelijk uit 🙂

  3. Rianne says:

    Hmm wel een hele slechte taart dit maar ziet er heerlijk uit!
    Ik heb 1 keer een stroopwafeltaart gemaakt maar toen kreeg ik de bodem haast niet gesneden door dat ie zo compact was geworden.door de stroop denk ik.
    Heb jij daar geen last van?

    • Hoi Rianne, de bodem is inderdaad wat taaier dan bij een normale koekjesbodem, maar als je de stroopwafels niet te fijn maalt en niet te stevig aandrukt dan kom je er met een scherp mes prima doorheen.

Speak Your Mind

*