Afrikaanse bobotie met sperziebonen

Ik ben dol op Wereldgerechten. Niet uit een pakje of zakje, maar zelfgemaakt. Vroeger maakte ik deze Zuid-Afrikaanse bobotie wel uit een pakje, maar het bleek dat ik alle ingrediënten uit het pakje ook zelf in huis had.

Voor deze bobotie variant heb je geen ingewikkelde specerijen of kruiden nodig. Kerriepoeder heeft iedereen in zijn keukenkastje staan (toch?) en de gemberwortel kun je makkelijk invriezen. Gewoon bevroren met schil raspen wat je nodig hebt en weer terug doen in de vriezer. Zo heb je altijd verse gember bij de hand.

Wereldgerecht, Menu, Afrikaanse recepten, Budget, Ovenrecepten, Vleesrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 knoflooktenen, gepeld en uitgeperst
  • 1 cm verse gember, geschild en fijngeraspt
  • 450 g rundergehakt
  • 4 tl kerriepoeder
  • 1/2 groentebouillontablet, verkruimeld
  • 500 g sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
  • 2 appels, geschild en in blokjes
  • 80 g gele rozijnen
  • 4 eieren
  • Scheutje melk
  • 40 g amandelschaafsel
  • 400 g pandanrijst
  • Olie of boter om in te bakken
  • Optioneel mangochutney (andere chutney mag ook, bijv. deze vijgenchutney) om erbij te serveren

Verder nodig

  • Ovenschaal
  • Grote koekenpan of hapjespan met deksel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met boter of olie.

Verhit een grote koeken- of hapjespan op middelhoog vuur met een scheutje olie of klontje boter en fruit de ui, knoflook en gember op laag vuur tot de ui zacht is. Voeg het gehakt, de kerriepoeder en de verkruimelde bouillontablet toe en bak het gehakt in enkele minuten rul op middelhoog vuur. Voeg de sperziebonen en 100 ml water toe en smoor, afgedekt, op middelhoog vuur 5 tot 8 minuten, tot de sperziebonen bijna beetgaar zijn. Als het water verdampt is en de sperziebonen nog te hard zijn voeg je wat extra water toe. Voeg in de laatste minuut de appel en de helft van de rozijnen toe.

Verdeel het gehakt-sperziebonenmengsel over de ovenschaal en druk goed aan. Klop de eieren los met een scheutje melk en schenk dit over de ovenschaal. Bestrooi met het amandelschaafsel.

Bak de bobotie 15 minuten in het midden van de oven, tot het eimengsel gestold is.

Kook ondertussen de rijst volgens de omschrijving op het pak. Roer de overige rozijnen door de afgegoten rijst.

Serveer de bobotie met de rijst.

Afrikaanse bobotie met sperziebonen

3 reacties

Verdeel je liefde

  1. Miriam001

    sindskort hebben wij bobotie ontdekt en probeer alles uit,dit recept word van de week gemaakt

  2. Vera

    Lekker!
    Ik vroeg me af of ik ipv de geraspte gember ook gemberpoeder kan gebruiken? En zo ja: hoeveel?

    1. Hoi Vera, het kan maar geeft wel een iets andere smaak. Ik zou dan ongeveer 1 eetlepel gebruiken.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin