Basilicumplant verzorgen

Ik ben dol op verse basilicum en heb bijna altijd een plantje op mijn aanrecht staan. De geur en smaak zijn zoet en aromatisch en de frisgroene kleur fleurt elk gerecht op. Meestal koop ik een basilicumplantje in de supermarkt die ik thuis in een grote pot zet. Ik geef je graag een aantal tips voor de verzorging van zo’n basilicumplantje. Als je ze een beetje vertroetelt kun je er namelijk lang plezier van te hebben!

Onderstaande tips komen uit een artikel over het onderhouden van kruidenplantjes op KL-zusje Huis- en TuinLiefde.

  • Poot het supermarkt plantje over in een grote pot met een gaatje onderin met verse potgrond waar zijn wortels de ruimte krijgen. Dus het plastic potje eraf halen. 
  • Geef de basilicum elke dag van onderen water, dus niet van boven. Zet de pot in een schaaltje en giet daar elke ochtend een beetje water in. Door het gaatje onderin de pot zuigt hij zichzelf vol. 
  • Pluk alleen de blaadjes eraf, niet de steeltjes. Uit de steeltjes groeien dan weer nieuwe blaadjes. 
  • Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. 
  • De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min. 4-6 uur) zon krijgt zonder de plant daar steeds voor te hoeven verplaatsen. 
  • De afgeknipte blaadjes basilicum bewaar je het best in een droog keukenpapiertje in de koelkast.
  • Mocht je basilicum het zo goed gaan doen dat hij bloemetjes krijgt dan is het verstandig deze af te knippen, zo doende zal de plant zijn energie gebruiken voor het blad. 
  • Mocht je basilicumplantje toch aftakelen, pluk de blaadjes er dan af. Doe ze in een diepvrieszak en vries ze in.

Huis- en Tuin❤️Liefde, Inspiratie

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde