Een ovenschotel van tevoren maken: tips!

Een ovenschotel van tevoren maken: antwoord op de meest gestelde vragen
Wekelijks staat onze top 15 best bekeken recepten vol met ovenschotels. Het hele jaar door, ovenschotels zijn altijd populair. Het fijne van een ovenschotel is dat je hem van tevoren al kunt maken en later alleen nog maar hoeft af te bakken. Ideaal dus als je ’s avonds weinig tijd of zin hebt om te koken, of makkelijk als je eters krijgt.
Als je een ovenschotel gaat maken die je pas een dag later wilt afbakken, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder geef ik antwoord op de meest gestelde vragen!

Kan ik alle ingrediënten al bij elkaar in de ovenschaal doen, of doe ik dat pas vlak voor het afbakken?

Als ik een ovenschaal voorbereid om later af te bakken, doe ik in de meeste gevallen alle ingrediënten voor de ovenschotel al bij elkaar in de ovenschaal. Wel let ik erop dat ik sommige ingrediënten zoals groenten of pasta korter kook, omdat ze tijdens het afkoelen in de ovenschaal nog verder doorgaren. Vis of vlees met een hele korte bereidingstijd bak ik slechts heel kort aan, of verwerk ik zelfs rauw in de ovenschotel. Als ik qua garing twijfel of alles direct bij elkaar kan, dan laat ik eerst alle ingrediënten afkoelen en bouw pas daarna de ovenschotel op. Kaas of paneermeel strooi ik pas over de ovenschotel als hij de oven ingaat.

Hoelang kan ik een ovenschotel bewaren, voordat ik hem afbak?

Goed afgedekt kun je een ovenschotel zeker een of twee dagen bewaren in de koelkast voordat je hem afbakt.

Welke ovenstand en oventemperatuur gebruik ik?

Bak een ovenschotel altijd in het midden van de oven op de normale ovenstand (boven- en onderwarmte) op 200 graden. Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden. Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, maar de binnenkant nog niet warm is, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie.

Kan ik een ovenschotel invriezen?

De meeste ovenschotels zijn prima in te vriezen.

Moet ik een ingevroren ovenschotel eerst laten ontdooien voordat ik hem opwarm?

Dat hoeft niet per se, maar een ontdooide ovenschotel is natuurlijk wel veel sneller opgewarmd! 🙂

Zijn er alternatieven voor kaas om de ovenschotel mee te gratineren?

Jazeker! Wat denk je van een krokant dakje van paneermeel, panko of polenta bedekt met wat vlokjes roomboter, of een dakje van stokbrood! Als je een bovenlaag van rösti, aardappelpuree, pommes duchesse of bijvoorbeeld bladerdeeg hebt, kun je die ook zonder extra gratineerlaagje afbakken en alleen gaan voor een mooi, goudbruine kleur. Hieronder enkele voorbeelden van ovenschoteltoppings:

Hutspot ovenschotel met paneermeel

Hutspot ovenschotel met wild hachee

Ovenschotel met vis en rösti dakje

Rösti-ovenschotel met vis en wortel

Shoarma ovenschotel met stokbrood

Mieks Special: shoarma-ovenschotel

Ovenschotel met vis en pommes duchesse

Spijs & Wijn: vis-ovenschotel

Spinazie ovenschotel met bladerdeegdakje

Ovenschotel met spinazie en bladerdeegdakje

Baktips!, Ovenschotels, Hoofdgerechten, Ovenrecepten

2 reacties

Deel je liefde

  1. classien

    heel duidelijk antwoord gekregen, dank je wel

    1. Heel duidelijk.
      Ga stuk relaxter zijn vanavond

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde