Officiële opening Oosterscheldekreeftenseizoen 2015

De laatste donderdag van maart staat Zeeland traditiegetrouw in het teken van de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen. Het feest – afgeleid van de opening van het aspergeseizoen – viert dit jaar zijn vijftiende jaargang en Keukenliefde mocht erbij zijn.

Omdat Annemiek vandaag in Oisterwijk kookt met de Quooker-kraan, neem ik (Johan) samen met mijn zwager (fotograaf) de feestelijke honneurs waar. Dat doen we graag.  

In de haven van Zierikzee staat een prachtige feesttent, waar alle gasten worden verwelkomd met een kop koffie. Dat smaakt goed op deze druilerige donderdagochtend. Nadat Balthasar Roessingh – de enthousiaste oprichter van dit feestelijke gebeuren – kort de genodigden heeft toegesproken, is het de beurt aan de voorzitter van Stichting promotie Oosterscheldekreeft de heer Luit Elzinga. Hij vertelt dat het goed gaat met de oosterscheldekreeft en dat we er vooral veel van moeten eten. Kreeften in overvloed! De zachte winter en relatief warme maand maart heeft de kreeftenpopulatie in de Oosterschelde goed gedaan.

Dan verschijnt de hoofdgast op het podium: oud-minister van financiën en ABN-topman Gerrit Zalm. Hij mag dit jaar de allereerste Oosterscheldekreeft in ontvangst nemen.

Opening kreeftenseizoen 2015-5781

Na een korte speech, waarbij meneer Zalm tussen neus en lippen door meldde dat het economisch beter gaat met Nederland, is het tijd om aan boord te gaan van de schepen die in de haven geduldig op ons liggen te wachten.

Opening kreeftenseizoen 2015-

Opening kreeftenseizoen 2015-5803

Wij laten ons verwennen op de Frisia – een luxe boot waar we later op de dag ook lunchen. Voordat we het weten, krijgen we een glas Moet & Chandon in de hand gedrukt. Samen met kraakverse Zeeuwse oesters een perfect begin van de dag!

IMG_0165

Met de gehele vloot varen we het havenkanaal uit op weg naar de Oosterschelde waar vissersboot MS3 van kreeftenvisser Gerrie van den Hoek ons opwacht.

De MS3 vaart naast de Frisia en direct stappen er een vijftal ambassadeurs van de stichting promotie Oosterscheldekreeft aan boord van de vissersboot. Zij helpen mee met het lichten van de kreeftenkorven.

Gelukkig ben ik geen ambassadeur, denk ik, als ik het vissersbootje heen en weer zie schommelen. De robuuste Frisia ligt gelukkig als een huis in het water. Maar ook de MS3 voelt zich thuis: al snel worden de eerste kreeftenkorven uit het water gevist.

Even later neemt Gerrit Zalm de eerste kreeft in ontvangst.

Mijn zwager – goed ingepakt in zijn groene jas – maakt met gevaar voor eigen leven snel wat foto’s (voor het geval dat … had ik de reddingsbrigade alvast laten uitrukken).

Opening kreeftenseizoen 2015--2

Terug van het winderige en natte achterdek is het dan eindelijk tijd om de Zeeuwse trots te proeven, uiteraard onder het genot van een glas speciale kreeftenwijn.

Zoals alle voorgaande jaren heeft de stichting een bijpassende kreefenwijn uitgezocht. Want een bijzonder product als Oosterscheldekreeft verdient de allerbeste wijn. Dit jaar is gekozen voor een Franse Chardonnay die door zijn frisheid en lichte houtrijping perfect samengaat met kreeft. De flessen zijn voorzien van een speciaal etiket, ontworpen door de Amsterdamse kunstenares Roos Stallinga – voor het ontwerp liet zij zich inspireren door één van haar vele fietstochten door Zeeland.

Etiket kreeftenwijn 2015

Etiket kreeftenwijn 2015

Het is tijd voor een kleine amuse.

Opening kreeftenseizoen 2015--3

Gevolgd door een heerlijke kreeftenbisque – en nog een glas kreeftenwijn. Wat een verrukkelijke combinatie!

Opening kreeftenseizoen 2015-2-2

En toen … toen was het moment daar. Hét moment waar iedereen de hele dag naar uitkeek. Genieten van de verste en beste kreeft! Deze jongens smaken naar meer … telkens weer. Heerlijk!

Wist je dat kenners de Oosterscheldekreeft ook wel de Rolls Royce onder de kreeften noemen? Doordat de Oosterschelde door de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de temperatuur vrij hard is voor de kreeft, overleven ieder jaar de sterkste kreeften. Hierdoor krijgt de kreeft zijn unieke smaak en zorgt het ervoor dat hij als een ware delicatesse te boek staat.

Wil jij ook genieten van Oosterscheldekreeft?

12 gerenommeerde restaurants uit Zeeland hebben hun expertise en ervaring gebundeld in de Kring van de Oosterscheldekreeft. Deze restaurants bieden een speciaal driegangenkreeftenmenu aan voor een vaste prijs van slechts 59,50 euro.

Jammer maar waar … ook aan deze dag op de Oosterschelde komt een einde. Wat mogen we toch trots zijn dat dit mooie product gewoon uit onze eigen wateren komt!

Zelf een Oosterscheldekreeft bereiden?

Dat kan. Gewoon thuis. In dit sterrengerecht bereid Annemiek twee levende Oosterscheldekreeften en aan de hand van de duidelijke stap-voor-stapfoto’s zie je hoe het moet. Het eindresultaat is ‘wauw’ in je mond! Een echte aanrader.

Bekijk dit filmpje van Visser Gerrie van den Hoek over het vissen op Oosterscheldekreeft. Bron: omroepzeeland.nl

K♥L ontdekt ..., Reizen

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde