Courgette inmaken in zoetzuur

Het moest er toch maar eens van komen. Na het maken van tientallen pannen soep, pasta’s en ovenschotels met courgette werd het tijd om wat anders bedenken. Van meerdere lezers werd ik getipt over het inmaken van courgettes. Ze schijnen heerlijk te zijn als bijgerecht bij Oosterse gerechten. Het idee stond me wel aan, want we konden geen courgetterecept meer zien. Ik verzamelde verschillende recepten en maakte daar een eigen variant van.

Omdat de courgettes na het inmaken nog minimaal drie weken op smaak moeten komen, weet ik nog niet hoe het resultaat smaakt. (Ik heb ze gisteren pas gemaakt!) Zodra ik de eerste pot opentrek zal ik hier laten weten hoe ze smaken en waar je ze bij kunt eten. 

Basisrecepten, Seizoen, Hartige keuken, Groenten, Zomerrecepten, Bijgerecht

Ingrediënten

Ik vind het lastig om aan te geven hoeveel potten je exact nodig hebt, dit is mede afhankelijk van de grote van de courgettes en de grote van de potten die je gebruikt. Zijn de potten gevuld en heb je inmaakvocht over? Je kunt het vocht laten afkoelen en bewaren en later opnieuw aan de kook brengen om andere groenten of meer courgettes in te maken.

  • 3 kg courgettes
  • 2 stuks ui, gepeld en halve ringen
  • Mosterdzaadjes
  • 15 g verse dille, grof gehakt
  • Optioneel, 1/2 stuk rode paprika, fijngesneden
  • laurierblaadjes
  • Zoetzuur inmaakvocht
  • 1,5 l natuurazijn
  • 1 l water
  • 500 g fijne kristalsuiker
  • 1 à 2 el zout
  • peper naar smaak
  • Verder nodig
  • Grote kookpan voor het inmaakvocht
  • Eventueel een trechter om het kookvocht in de potjes te gieten
  • Minimaal 6 stuks grote weck- of inmaakpotten, gesteriliseerd

Bereiding

Stap 1.

Was de courgettes. Snijd de courgettes in staafjes, blokjes of plakjes naar keuze. Je kunt de zaadlijsten verwijderen, maar ik heb dit niet gedaan. Bij komkommers doe ik dit wel. Doe de courgettes en ui in een kom en bestrooi royaal met zout. Laat enkele uren staan.

Stap 2.

Steriliseer de weckpotten. Ik zet de potten en deksels zelf altijd in de vaatwasser, maar je kunt ze ook enkele minuten koken in een pan met water en soda. Laat ze op de kop uitlekken. Verdeel de mosterdzaadjes, dille, paprika en een blaadje laurier over de bodem van de weckpotten.

Stap 3.

Spoel de courgettes goed af met water en laat ze uitlekken in een vergiet. Breng de azijn, het water, de suiker en het zout en peper in een grote pan aan de kook. Kook enkele minuten door tot de suiker volledig is opgelost.

Stap 4.

Vul de weckpotten met de courgettes en ui, zorg dat de potten goedgevuld zijn. Giet het kokendhete inmaakvocht over de courgettes in de potten, dit gaat makkelijk met behulp van een trechter. Giet de potten tot net iets onder de rand. Draai de deksels op de potten. Draai de potten ondersteboven en laat ze afkoelen.

Laat de potten minimaal drie weken rusten op een koele en donkere plek voordat je ze openmaakt, zo kan de smaak zich optimaal ontwikkelen.

Courgette inmaken in zoetzuur

Courgette inmaken in zoetzuur

Courgette inmaken in zoetzuur

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin