Courgettequiche met chorizo

Courgette is een veelzijdige groente waar je alle kanten mee op kunt. In de zomermaanden pluk ik hem uit mijn eigen moestuin, maar je kunt hem het hele jaar rond vinden in de supermarkt. Ik verwerk hem overal in: risotto, lasagne, Mexicaanse wraps of in een quiche. Deze courgettequiche met chorizo is een echt smaakbommetje! Heerlijk als hoofdgerecht met een salade erbij, of neem hem de volgende dag mee naar je werk als lunch. Koud smaakt hij prima, maar je kunt hem ook weer even opwarmen in de oven.

Het quichedeeg maak ik graag zelf (heel makkelijk en zo gebeurd), maar heb je daar geen zin dan kun je natuurlijk ook kant-en-klaar quichedeeg, hartig taartdeeg of bladerdeeg gebruiken. Wat jezelf maar lekker vindt!

Seizoen, Ovenrecepten, Zomerrecepten, Budget, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 rol quiche- of hartig taartdeeg*, of 6 plakjes bladerdeeg
  • 2 courgettes, in blokjes gesneden
  • 1/2 chorizoworst, in blokjes gesneden
  • 200 g crème fraîche
  • 3 eieren
  • 75 g pittig belegen of oude, geraspte kaas
  • Paar sprietjes bieslook, fijngeknipt
  • Olijfolie om in te bakken

*Zelfgemaakt quichedeeg 

Kneed 200 gram patentbloem en 100 gram koude, in kleine blokjes gesneden ongezouten roomboter en een snuf zout met je handen tot het begint te kruimelen. Voeg dan een klein scheutje koud water toe en kneed verder tot een soepele deegbal. Wikkel in vershoudfolie en 1 uur in de koelkast. Haal 10 minuten voor gebruik uit de koelkast. Het deeg is nu klaar voor gebruik.

Verder nodig

  • Ronde springvorm van ca. 23 cm
  • Koekenpan

 

Bij zelfgemaakt quichedeeg kan het wat langer duren voordat de bodem krokant en gaar is dan bij een kant-en-klare bodem. Bak de quiche wat langer als de bodem nog niet gaar is, dek de bovenkant eventueel af met alufolie als hij te donker wordt.

Bereiding

Stap 1.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de quichevorm in met boter of olie. Bekleed de quichevorm met het quiche- of bladerdeeg.

Stap 2.

Verhit een koekenpan met een klein scheutje olijfolie en voeg de chorizo toe. Bak al roerend op middelhoog vuur 1 minuut, tot ze hun vet loslaten. Voeg de courgette toe en bak 5 minuten verder. Breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel uitlekken in een zeef of vergiet. Verdeel de chorizo en courgette over de quichebodem.

Stap 3.

Klop de crème fraîche los met de eieren, bieslook en zout en peper. Schenk over de quiche. Strooi de geraspte kaas erover.

Stap 4.

Bak 45 minuten in het midden van de oven, of tot de bovenkant goudbruin is.

Courgette quiche met chorizo

3 reacties

Verdeel je liefde

  1. Margo

    Ik zie geen bereidingswijze, behalve van deeg terwijl er staat dat het met kant en klaar deeg gedaan wordt, gaat niet helemaal goed denk ik 🙂

    1. Hoi Margo, de bereiding staat er toch echt bij…

      1. Fryskfamke

        We gaan hem zo maken, ben zo benieuwd, trouwens we hebben al zoveel recepten van jou gemaakt en alles was heerlijk

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin