Crème brûlée

Deze romige vanillepudding bedekt met krokant suikerlaagje laat menig foodiehart sneller kloppen. Ik heb het natuurlijk over crème brûlée! Het is het perfecte dessert om te serveren tijdens een etentje, want je maakt hem al een dag van tevoren. Op moment suprême hoef je hem alleen nog maar te bestrooien met suiker en te karameliseren met een gasbrander of onder een hete ovengrill. Et voilà, smullen maar! 

Thema recepten, Wereldgerecht, Kerstrecepten, Dessert, Franse recepten, Zoet

Ingrediënten

  • 500 ml room
  • 1 vanillepeul
  • 100 g fijne kristalsuiker + 50 g extra voor serveren
  • 5 eidooiers

Verder nodig
6 crème brûlée schaaltjes (het schaaltje op de foto is geen crème brûlée schaaltje en eigenlijk te ondiep), elektrische handmixer of garde, fijne zeef, braadslee, eventueel een gasbrander

Bereiding

Snijd de vanillepeul open en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg samen met de room en de 100 gram suiker in een kookpan en klop even door. Verwarm circa 10 minuten op laag tot middelhoog vuur, niet laten koken. Zo kan de vanillesmaak goed in de room trekken.

Verwarm de oven voor op 120 graden.

Doe de eidooiers in een kom. Breng de vanilleroom aan de kook en voeg, al kloppend met de mixer of garde, in één keer toe aan de eidooiers. Blijf enkele minuten kloppen, totdat het mengsel iets dikker wordt, maar nog steeds vloeibaar is. Schenk de room over een fijne zeef en laat even uitlekken. Ga niet met een lepel door de zeef roeren, want dan vallen dikkere, gestolde stukjes alsnog terug in de gezeefde room. Verdeel het roommengsel over zes crème brûlée schaaltjes — niet te vol schenken, het is erg machtig! — en zet in de braadslee. Giet zoveel heet water in de braadslee, zodat de schaaltjes tot halverwege onderstaan.

Bak 30 minuten in de oven, of totdat de room bijna gestold is. De room mag in het midden nog heel licht wiebelen als je het schaaltje beweegt — tijdens het afkoelen stolt de crème nog verder. Haal de schaaltjes uit de braadslee en laat afkoelen. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 2 uur tot maximaal een nacht opstijven in de koelkast.

Vlak voor serveren

Strooi de overige suiker over de crème brûlée en karameliseer met een gasbrander, of onder een hete ovengrill. Laat enkele minuten staan zodat het suikerlaagje hard kan worden en serveer dan direct.

Crème brûlée

Zeef de gekookte vanilleroom

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin