De vele gezondheidsvoordelen van kiwi’s

De vele gezondheidsvoordelen van kiwi’s

Puur Figuur zet vandaag de vele gezondheidsvoordelen van kiwi’s op een rij, en dat zijn er nogal wat! Het woord is aan Puur Figuur:

Natuurlijk is al het fruit gezond. Maar sommige fruitsoorten springen erbovenuit. Kiwi’s zijn hier een goed voorbeeld van. Deze zoetzure vruchten zitten bomvol vitamines en antioxidanten en helpen je om je lichaam gezond te houden. In dit artikel lees je waarom kiwi’s zo gezond zijn en hoe ze je kunnen helpen om af te slanken.

1: Geweldige bron van vitamine C

Kiwi’s zijn een geweldige bron van vitamine C. Met één middelgrote kiwi krijg je al ruim de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine binnen. En dat levert je veel gezondheidsvoordelen op.

Vitamine C draagt bij aan:

 • Een optimaal immuunsysteem, waardoor je minder snel ziek wordt. Het effect van kiwi’s op het immuunsysteem is extra sterk bij jonge kinderen en volwassenen boven de 65.
 • Een gezonde collageenaanmaak, wat onder andere zorgt voor een mooie en stevige huid. Het kan zelfs helpen bij het voorkomen van rimpels. Ook voor gezonde gewrichtenis collageen belangrijk.
 • Het beschermen van je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die je lichaamscellen en -weefsels beschadigen en het risico op ziektes verhogen.
 • Een goede opname van non-heemijzer. Dit is ijzer uit plantaardige voeding.
 • Sterke en gezonde botten. Dit komt doordat vitamine C ervoor zorgt dat calcium en vitamine D beter tot hun recht komen.
 • Het gezond houden van je hart en vaatstelsel. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vitamine C helpt om hart- en vaatziektes te voorkomen.

2: Gezonde bloeddruk

Kiwi’s zijn rijk aan kalium. Dit mineraal staat erom bekend goed te zijn voor ons hart en vaatstelsel. Het helpt namelijk om een hoge bloeddruk te voorkomen. Een hoge bloeddruk maakt je risico op hart- en vaatziektes een stuk groter.

Voor een gezonde bloeddruk is de balans tussen verschillende mineralen belangrijk. Natrium en kalium spelen hierbij de hoofdrol. Natrium verhoogt je bloeddruk, terwijl kalium je bloeddruk juist verlaagt.

Het eten van kaliumrijke voeding kan je daarom helpen om een hoge bloeddruk te voorkomen en zo je risico op hart- en vaatziektes te verkleinen.

Daarnaast is kalium ook goed voor je spieren, botten en nieren.

3: Bevordert je spijsvertering

Het eten van kiwi’s komt je spijsvertering ten goede. Ze zijn namelijk rijk aan vezels en ze bevatten een enzym genaamd actinidin. Dit enzym helpt bij het afbreken van eiwitten.

Uit een onderzoek uit 2010 bleek dat kiwi extract hielp om de vertering van de meeste eiwitten aanzienlijk te verbeteren.

4: Rijk aan vezels

Zoals we al zeiden, zijn kiwi’s rijk aan vezels. En dat levert je nog veel meer voordelen op. Vezels helpen namelijk om:

 • Je risico op hart- en vaatziektes fors te verlagen
 • De kans op diabetes type 2 te verkleinen
 • Je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen
 • Je darmflora en darmwand gezond te houden
 • Een slank lichaam te krijgen en houden

5: Goed tegen astma

Voor astmapatiënten hebben kiwi’s nog een extra voordeel. Ze kunnen namelijk helpen om astmaklachten te verminderen en de longfunctie te verbeteren. Dit is waarschijnlijk te danken aan de grote hoeveelheid vitamine C en antioxidanten die ze bevatten.

6: Een slank lichaam

Wil je wat extra kilo’s kwijt of wil je voorkomen dat je aankomt? Dan passen kiwi’s perfect in je eetpatroon.

Deze fruitsoort bevat namelijk weinig calorieën, maar wel een schat aan voedingsstoffen. De vezels die ze bevatten dragen bovendien bij aan een verzadigd gevoel, zodat het makkelijker wordt om minder te eten.

Net als ander fruit, bevatten ook kiwi’s fruitsuiker. Te veel fruitsuiker binnenkrijgen, kan ervoor zorgen dat je niet afvalt of zelfs aankomt. Eet daarom niet meer dan twee porties fruit per dag. Zo krijg je wel alle goede stoffen binnen, maar niet te veel fruitsuiker.

In het kort

Kiwi’s zijn vitamine C bommetjes die onder andere bijdragen aan een gezond immuunsysteem, een mooie huid, het voorkomen van hartziektes en een slank lichaam.

Deze frisse vrucht is heerlijk op zichzelf, maar ook lekker door een salade, bij je yoghurt of in deze groene smoothie.

Bronnen: Welma Stonehouse, Cheryl S Gammon, Kathryn L Beck, Cathryn A Conlon, Pamela R von Hurst, Rozanne Kruger, Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 2013. Camilla J Kobylecki, Shoaib Afzal, George Davey Smith, Børge G Nordestgaard, The American Journal of Clinical Nutrition, 2015. Kaur L, Rutherfurd SM, Moughan PJ, Drummond L, Boland MJ, J Agric Food Chem, 2010.

Geen categorie

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(3 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde