Gebakken gele rijst met tonijn

Gebakken rijst is een gerecht waar wij dol op zijn. Je kunt er eindeloos mee variëren door steeds andere groenten en eventueel vlees of vis toe te voegen. Dit kleurrijke gerecht maak je met (op)gebakken gele rijst en lekkere groenten zoals sperziebonen, venkel en zoete puntpaprika. De gebakken tonijn is een heerlijke aanvulling! Bak hem vooral niet te lang, tonijn is het lekkerst als hij nog niet niet helemaal gaar is vanbinnen. 

PS Zie ook onderstaande variatietips!

Menu, Visrecepten, Slank, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 pak gele rijst à 325 g
  • 400 g sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 ui, in halve ringen gesneden
  • 3 knoflooktenen, uitgeperst
  • 1 rood pepertje, zaadlijst verwijderd en fijngehakt
  • 1 kippen- of groentebouillontablet, verkruimeld
  • 1 venkel, schoongemaakt en fijngesneden (bewaar het venkelgroen voor garnering)
  • 1 zoete puntpaprika, zaadlijst verwijderd en fijngesneden
  • 250 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 4 tonijnsteaks (bij diepgevroren een nacht laten ontdooien in koelkast en een uur van tevoren uit de koelkast halen om op kamertemperatuur te laten komen
  • 80 g halve amandelen
  • Zonnebloemolie om in te bakken

Nodig

  • Kookpan
  • Wokpan
  • Koekenpan

 

Variatietips!
♥️Ook lekker om een handje zwarte olijven toe te voegen. In plaats van rode peper kun je ook een lepel sambal manis toevoegen en meebakken met de ui en knoflook. Dit is een zoete sambal met een mild pitje en geeft de rijst een lekkere smaak.
♥️Liever geen tonijn? Je kunt de rijst ook serveren met gebakken kabeljauw of schol. Liever geen vis? Bak dan tegelijk met de ui en knoflook blokjes chorizo mee voor een heerlijke smaak!

Bereiding

  1. Kook de gele rijst 1 à 2 minuten korter dan omschreven staat op de verpakking. Giet de rijst af en laat uitlekken. Spreid de rijst uit over een groot bord om hem zo snel mogelijk af te laten koelen. Je kunt dit ook al een dag van tevoren doen en de afgekoelde rijst afgedekt in de koelkast bewaren.
  2. Kook de sperziebonen 3 minuten in kokend water, spoel af met koud water en laat uitlekken. Dit kan ook al een dag van tevoren.
  3. Rooster de amandelen licht goudbruin in een droge koekenpan.
  4. Verhit een wokpan met een scheutje zonnebloemolie en laat heet worden. Voeg de ui, knoflook, rode peper (naar smaak) en bouillontablet toe en roerbak circa 1 minuut tot de ui zacht is. Niet te donker laten kleuren, zet anders het vuur wat lager.
  5. Voeg de venkel en puntpaprika toe en roerbak 1 à 2 minuten mee tot ze wat zachter zijn.
  6. Voeg de rijst en sperziebonen toe en roerbak op middelhoog vuur enkele minuten verder tot alles door en door warm is. Voeg de cherrytomaten toe en bak 1 minuut mee. Houd de rijst warm.
  7. Verhit een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie en laat heet worden. Dep de tonijn droog met keukenpapier en bestrooi aan beide kanten met zout en peper. Bak de tonijn aan beide kanten circa 2 minuten, de tonijn mag vanbinnen nog iets rauw zijn (doorgebakken tonijn is droog en niet lekker).
  8. Schep de rijst op borden en leg de tonijn op de rijst. Garneer met de amandelen en het bewaarde venkelgroen.

Gebakken gele rijst met tonijn

Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE

Inspiratie nodig voor het avondeten? Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE:
75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel nu!

(1 stemmen)
Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin