Hete bliksem ovenschotel met gehakt

Deze hete bliksem ovenschotel met gekruid gehakt en spekjes is hartverwarmend. Het perfecte herfst- en wintergerecht! Voor de smaak van vroeger gebruik je een mix van zoete en zure appels. Dan krijg je het lekkerste resultaat.

Je kunt deze ovenschotel makkelijk van tevoren maken en later afbakken. Strooi de kaas, panko en vlokjes boter pas over de ovenschotel vlak voordat je hem in de oven schuift.

Thema recepten, Seizoen, Wereldgerecht, Budget, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Ovenrecepten, Vleesrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 230 g gerookte spekblokjes
  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
  • 1 kg appels (gebruik bij voorkeur een mix van zoete en zure appels), geschild en klokhuis verwijderd
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 500 g rundergehakt
  • 1 flinke el mosterd (ik gebruikte een mix van scherpe mosterd en milde, grove mosterd)
  • 30 g belegen kaas of Parmezaan, geraspt
  • 30 g panko
  • 30 g ongezouten roomboter, in kleine blokjes

Bereiding

Bak de spekjes in een koekenpan met anti-aanbaklaag langzaam uit tot ze goudbruin zijn.

Kook ondertussen de aardappels en appels gaar in een ruime pan met licht gezouten, kokend water. Giet ze af en stamp ze fijn. Roer de uitgebakken spekjes en het spekvet door de puree, laat een eetlepel van het spekvet in de koekenpan zitten om de ui in te fruiten.

Verhit de koekenpan met het resterende spekvet en voeg de uien toe. Bak op laag vuur tot ze glazig en zacht zijn. Zet het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt rul. Roer de mosterd door het gehakt en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verdeel het gehakt over de ovenschaal, gevolgd door de hete bliksem. Roer de geraspte kaas en panko in een kom door elkaar en strooi over de ovenschotel. Verdeel de blokjes boter over het paneermengsel.

Bak 30 tot 40 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin is. Je kunt de ovenschotel ook laten afkoelen en later afbakken. Reken dan 10 minuten extra bij de oventijd.

Hete bliksem ovenschotel met gehakt

Hete bliksem ovenschotel met gehakt

4 reacties

Verdeel je liefde

  1. Marjan

    Wat een heerlijk recept! Iedereen heeft lekker gegeten!

    1. Superleuk om te horen Marjan! 👍🏻😃

  2. Riet zoeteweij

    Mag ik vragen voor de hete bliksem,wat panko is a.u.b.

    1. Hoi Riet, panko is Japans broodkruim gemaakt van fijne vlokjes gedroogd brood. Het geeft een luchtiger en krokanter resultaat dan paneermeel. Je koopt het gewoon in de supermarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin