Hoe overleef je kerst op een gezonde manier?

Hoe overleef je kerst op een gezonde manier?

Kerst is voor veel mensen een tijd van samenzijn, gezelligheid én een periode van veel (ongezond) eten en drinken. Wanneer je het oké vindt de teugels te laten vieren is er natuurlijk niks aan de hand. Maar hoe kom je kerst gezond door? Én genieten van alles wat er op tafel staat maar ook balans houden? Huisdiëtist Jonathan Klaassen vertelt het.

Tip 1: bedenk waar kerst voor jou over gaat

Hoe jij met eten en drinken omgaat met kerst is natuurlijk helemaal aan jou. Ga vooraf goed met jezelf in gesprek waar jij je uiteindelijk goed bij voelt. Vind je het oké om de teugels te laten vieren en te eten en drinken wat je wilt? Ga dit vooral doen en ga genieten zonder schuldgevoel. Merk je op dat je het liefst gezonde en bewuste keuzes wilt maken koppel gezelligheid dan los van eten. Geniet van de gesprekken met fijne mensen, zet mooie muziek op, maak een wandeling of bedenk leuke spelletjes samen om te doen. Waar gaat kerst over voor jou?

Tip 2: reken af met gedachte ‘het is nu toch al verpest’

Mijn dag is nu toch al verpest, want ik ben gezwicht voor chocolade”, of “ik heb een schaaltje kerstkransjes gepakt, nu maakt het toch niet meer uit of ik de hele zak pak’. Dit soort zwart-witdenken is een denkpatroon wat negatieve consequenties hebben op je voedingspatroon. Dat je een keer wat meer hebt gegeten of wat ‘ongezonder’ betekent niet dat je de rest van de dag het ook maar moet laten schieten. Het is nu toch al verpest? Dat is echt de grootste onzin! Het maakt juist wél uit hoe je de rest van de dag oppakt. Elk eetmoment heb je de kans om een gezonde en bewuste keuze te maken.

Tip 3: eet bewust en stop als je verzadigd bent

Ga niet overeten; eet tot je 80% vol zit, eet je maag niet helemaal vol of verander je definitie van vol. Of simpel gezegd; minder eten. En dat is natuurlijk wel een uitdaging, zeker met kerst is er vaak veel eten aanwezig. De hamvraag is echter, wil je dit nog wel? Wil je kerst – net als andere jaren – doorbrengen met veel (ongezond) eten om met buikpijn en schuldgevoel te eindigen? Je kan het deze kerst ook anders doen; je eet je mag niet helemaal vol, je eet tot je genoeg hebt. Je kiest wat je lekker vindt – sluit geen producten, maaltijden of lekkernijen uit – je eet alleen wat jouw lichaam nodig heeft; je eet tot je 80% vol zit.

Tip 4: de kracht van een wandeling

Een simpele maar laatste effectieve tip; een stevig wandeling maken. Met een wandeling verbruik je natúúrlijk extra calorieën en erg nuttig als je wat meer gaat eten of drinken. Maar niet alleen dat, ook zorgt een wandeling dat je minder drang hebt in eten. Dat zit zo: door te wandelen neem je meer afstand van emoties en gedachten (eetdrang), je leeft namelijk meer in het huidige moment. Ook verlaagt een wandeling gevoelens van neerslachtigheid, angst en stress. En daardoor zit je (logisch) veel beter in je vel, het verbetert jouw humeur waardoor je minder met emotie-eten bezig bent. Kortom, een tip die niet mag ontbreken.

Bonustips!

  • Bestel kleinere porties/gangen
  • Maaltijden overslaan is niet slim
  • Ga niet met honger naar een diner
  • Wees matig met alcohol/saus/
  • Kies voor caloriearme drankjes
  • Koppel gezelligheid los van eten
  • Eet alleen wat je écht lekker vindt
  • Eet minder vlees en meer groenten
  • Niks mis met een extra sportsessie

Fijne kerst.

Wil je nou meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier.

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Bron uitgelichte foto: iStock

Gezondheid

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde