Ingelegde pepers in zoetzuur

Zelf pepers inmaken in zoetzuur is helemaal niet moeilijk, maar wel superlekker. Deze ingelegde pepers smaken heerlijk bij bijvoorbeeld zelfgemaakte kipkebab, of bovenop de loaded nachos!

Note: voor dit recept hergebruikte ik het inmaakvocht van een eerder gemaakte pot ingemaakte courgettes. Yes, dat kan! 😃 Toen de courgettes op waren vond ik het zonde om het inmaakvocht weg te gooien en na wat speurwerk op internet kwam ik erachter dat je het vocht prima kunt hergebruiken. Voor het geval je geen pot met inmaakvocht over hebt, geef ik je hieronder het volledige recept. Het meeste werk is het steriliseren van de potten, want zoetzuur maken is kinderlijk eenvoudig. Dit basis zoetzuur kun je ook gebruiken om andere groenten in te maken. 

Basisrecepten, Hartige keuken, Groenten, Bijgerecht

Ingrediënten

  • ca. 300 g rode en/of groene pepers

Zoetzuur inmaakvocht

  • 150 ml natuurazijn
  • 150 ml water
  • 75 g fijne kristalsuiker

Optioneel extra toe te voegen

  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • Laurierblaadjes
  • Zwarte peperkorrels, of pimentkorrels

*Bovengenoemde kruiden en specerijen zijn een leidraad. Je kunt hiermee experimenteren, afhankelijk van de groenten die je gebruikt. Zo gebruikte ik voor de courgettes en komkommers bijv. mosterdzaad en dille.

Verder nodig

  • 2 middelgrote weckpotten à 250 ml (of hergebruik lege potten van bijv. jam, augurken of rode kool)

 

Tip! Na 2 tot 3 weken zijn de pepers pas echt goed op smaak. Probeer dus even geduld te hebben voordat je gaat proeven! 😉 De potjes zijn zeker 6 maanden houdbaar.

Bereiding

  1. Steriliseer de potten en deksels door ze enkele minuten te koken in een pan met kokend water (en eventueel wat soda), of was ze op het heetste programma in de vaatwasser. Laat ze op de kop drogen op een schone theedoek.
  2. Breng alle ingrediënten voor het inmaakvocht in een pan aan de kook.
  3. Was ondertussen de pepers. Als je de pepers in zijn geheel wilt inmaken dan hoef je alleen het steeltje eraf te snijden en kook je ze 1 tot 2 minuten in het inmaakvocht, zodat ze iets zachter worden. Als je de pepers in plakjes snijd hoef je ze niet te koken.
  4. Doe eventueel wat sjalot, laurierblad en peper- of pimentkorrels in de weckpotten en vul de potten met de pepers, stop de potten zo vol mogelijk.
  5. Vul de weckpotten tot bijna aan de rand met het hete inmaakvocht. Draai de deksel op de pot en laat ze afkoelen. Daarna kun je ze bewaren op een koele, donkere plek of in de koelkast.

Ingelegde pepers in zoetzuur

Ingelegde pepers in zoetzuur

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin