Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Is groentechips gezonder dan gewone chips?
Benieuwd of groentechips een gezonder alternatief zijn voor gewone chips? Ontdek in deze blog of deze kleurrijke snack echt een betere keuze is. Huisdiëtist Jonathan Klaassen is op onderzoek uitgegaan om ons het antwoord te geven.
Wat zijn groentechips eigenlijk?
Groentechips zijn eigenlijk gewoon groenten in een feestelijk jasje. In plaats van de vertrouwde aardappel, stelen ze de show met een divers ensemble van groentesoorten. De bereiding? Die gaat als volgt: eerst even mooi in vorm komen door dun gesneden te worden, vervolgens een sprongetje in de hete bakolie, frituurpan of een rustig verblijf in de droger. Als kers op de taart worden ze op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Het resultaat is een krokante snack die verkocht wordt in elke supermarkt. De sterren van de groentechips show zijn zoete aardappel, wortel, courgette, boerenkool, biet, pastinaak en spinazie.
De ingrediënten in groentechips versus gewone chips
Op het eerste gezicht lijken groentechips gezonder te zijn, maar wat is het verschil met de klassieke aardappelchips? De verschillende voedingsstoffen neem ik hier uitgebreid onder de loep. Lees je mee?
Vitaminen
Helaas pindakaas, groentechips verliezen tijdens het frituren veel van hun vitaminerijke superkrachten. Het precieze aantal overgebleven vitaminen is nogal mysterieus, maar we weten dat zowel groente- als aardappelchips nog enkele overlevende voedingsstoffen bevatten. Kortom: er blijft maar bar weinig over van de oorspronkelijke voedingsstoffen in groentechips.
Zoutgehalte
Groentechips zijn misschien knapperig en smaakvol, maar ze hebben een zoute kant. Met ongeveer 1,2 gram zout per 100 gram kunnen ze net zo zout zijn als gewone chips. Het spijt me zeer, maar met een zakje van deze jongens kan je dagelijkse zoutlimiet snel naar nieuwe hoogten brengen.
Vezels
Hier schitteren groentechips dan wél weer. Met zo’n 12 gram vezels per 100 gram zitten ze boordevol vezels, tot wel drie keer zoveel als gewone chips. Het is alsof je met elke hap een klein beetje van een groentetuin binnenkrijgt.
Suiker
Maar wacht, er is een plot twist! Groentechips verbergen een zoete valstrik; ze bevatten verrassend veel meer suiker dan hun aardappel-tegenhangers. Met 20 gram suiker per 100 gram zijn deze chips meer dan een klein beetje zoet.
Vetgehalte
Wat het vetgehalte betreft, staan groentechips en gewone chips nek aan nek. Beide worden gefrituurd in olie, waardoor ze een even grote hoeveelheid vet bevatten.
Conclusie: zijn groentechips echt de betere keuze?
Nee! Hoewel groentechips zeker een spectaculaire entree maken met hun kleur en crunch, is het belangrijk om de etiketten goed in de gaten te houden. En wat je vervolgens ziet, is een soort chips die net geen betere voedingswaarden heeft dan de klassieke aardappelchips. Het is dus een fabel die regelrecht naar de fabeltjeskrant mag gaan. Eet groentechips omdat je jezelf een keer wilt verwennen met iets lekkers, maar niet omdat je denkt dat het gezonder zou zijn.
Vond je dit een interessant artikel? Hier vind je alle gezondheidsartikels op Keukenliefde.
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.
Bron uitgelichte foto: iStock
Deel je reactie