Is verse groente gezonder dan groente uit pot, blik of vriezer?

Is verse groente gezonder dan groente uit pot, blik of vriezer?

Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag binnen te krijgen. Maar hoe zit dat dan met groente uit pot, blik of vriezer? Kan je dat gewoon nemen als je weinig tijd hebt of MOET je voor vers gaan? Huisdiëtist Jonathan Klaassen heeft het antwoord voor jullie.

Wat is groente?

Met groente bedoelen we de eetbare delen van een plant. Het zijn meestal éénjarige planten en ze worden gezaaid in het voorjaar om te oogsten aan het einde van de zomer of begin herfst. Er zijn echt allerlei soorten groenten te vinden waarbij altijd geldt; was de groente altijd grondig om vuil en stof te verwijderen. Van al deze soorten groenten eten we gemiddeld 131 gram per dag waarbij volwassen meer groente eten (145 gram) dan kinderen (79 gram). Peilingen laten zien dat de groente-inname toeneemt met de leeftijd, waarbij we zien dat 83 procent van de groente we tijdens de avondmaaltijd eten en 11 procent tijdens de lunch. Dat mag echt omhoog! Vind je het milieu trouwens belangrijk? Kies dan altijd voor seizoensgroente.

Waarom is groente gezond?

Iedereen in voedingsland is het hierover eens: groente eten is goed voor de gezondheid. Bij groente hoef je vooral NIET bescheiden te zijn. Meer is in dit geval echt beter, want; weinig calorieën maar juist veel voedingsstoffen. Denk aan vitamine C, B6, A (bètacaroteen) en foliumzuur, de mineralen kalium, fosfor, ijzer en calcium en daarnaast voedingsvezels en bioactieve stoffen, zoals carotenoïden en polyfenolen.

En al deze voedingsstoffen leveren deze voordelen op:

  • Lagere risico op chronische ziekten
  • Lagere kans op hart- en vaatziekten
  • Verzadigend effect (helpt bij afvallen)
  • Bepaalde vormen van kanker
  • Lager risico op diabetes type 2

Zijn groenten uit blik minder gezond?

In de ideale wereld eten we allemaal groenten dat rechtstreeks van het land of uit de moestuin komt. Want ja, die bevatten toch echt wel de meeste voedingsstoffen. Echter – geen onbelangrijke punt – duurt het vaak dagen of weken voordat groente in de supermarkt ligt, helemaal als het geen seizoensgroenten zijn. Het resultaat daarvan is dat de kwaliteit een stuk achteruitgaat en je vitamines en mineralen verliest. Vergelijk je dit product met groente uit blik dan is het verschil in voedingsstoffen verwaarloosbaar. Anders gezegd; qua voedingswaarden maakt het dus niet uit welke keuze je maakt. Groente uit blik is net zo gezond als groente van het land. Wél kan het zijn dat er aan blikgroenten zout en/of suiker zijn toegevoegd. De ene producent doet dit wel, de andere niet. Bekijk daarom altijd het etiket en kijk wat er eventueel aan is toegevoegd. Beslis vervolgens waar jij je goed bij voelt.

En zijn diepvriesgroenten gezond?

Bij elk soort groente gaat er altijd iets verloren aan voedingsstoffen. Bij verse groenten dus ook, maar ook bij diepvriesgroenten. Het voordeel van diepvriesgroenten is echter wel dat zodra ze zijn ingevroren de voedingswaarden stabiel blijft.  Het invriezen is hierdoor een uitstekende bewaartechniek voor het behoud van voedingsstoffen. Het antwoord luidt daardoor heel overtuigend; diepvriesgroenten zijn gezond!

Conclusie

Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. Dat is toch wel een duidelijke conclusie. Kies je voor groente uit blik of pot – en vind je gezondheid belangrijk – kies dan altijd voor een variant zonder zout en/of suiker. Zie het vooral als sport om elke dag minimaal 250 gram binnen te krijgen. Dan profiteer je optimaal van de kracht van groente, yes!

Meer groente binnenkrijgen? Klik hier.

Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Bron uitgelichte foto: iStock

Gezondheid

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde