Kersen kokos cake

De Hollandse kersen zijn er weer! Als geboren en getogen Betuwenaar gaat er voor mij niks boven de Betuwse kers; stevig, sappig en lekker zoet! Heerlijk om zo van te snoepen, of verwerk ze in deze tropische kersencake met kokos en een vleugje rum. Verrukkelijk!

Met een kersenontpitter ontpit je verse kersen in een handomdraai, dus geen excuus om die smakeloze dingen uit zo’n potje te gebruiken. Het verschil proef je!

Wereldgerecht, Seizoen, Gebak, Lenterecepten, Zomerrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 150 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur (zacht maar net niet gesmolten) + klontje extra om bakvorm in te vetten
  • 3 (m) eieren, op kamertemperatuur
  • 150 g bloem
  • 20 g fijngeraspte kokos + 2 el extra om te bestrooien
  • 5 g bakpoeder (je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bloem, dan mag je het bakpoeder weglaten)
  • Snufje zout
  • Scheutje (stroh)rum (laat achterwege of gebruik vanille-extract als je geen rum wilt gebruiken)
  • 15 verse kersen*, gewassen en ontpit

*In de winkel van Betuwe Kers kun je vanaf begin juni terecht voor verse Betuwse kersen.

Verder nodig

  • Brownie bakvorm (die van mij was 31 x 19,5 cm)
  • Elektrische handmixer
  • Bakspatel
  • Fijne zeef

Bereiding

Vet de bakvorm in met boter en bekleed de vorm met bakpapier. Verwarm de oven (onder- en bovenwarmte) voor op 160 graden.

Doe de kristalsuiker en roomboter in een ruime kom en mix tot een zacht en romig mengsel. Dit duurt zeker 5 minuten. Voeg een voor een de eieren toe en klop op hoge stand tot de eieren volledig zijn opgenomen, voeg steeds pas het volgende ei toe als de vorige is opgenomen.

Roer in een kom de bloem, het bakpoeder en zout door elkaar. Zeef het bloemmengsel boven de kom en spatel om en om met de 20 gram kokosrasp door het beslag. Spatel tot slot de rum door het beslag.

Verdeel het beslag over de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Verdeel de kersen in rijen over het beslag, je hoeft ze niet in het beslag te drukken want de cake gaat straks rijzen en dan verdwijnen ze vanzelf in de cake.

Bak circa 35 minuten in het midden van de oven, of tot hij goudbruin is. Bestrooi de cake voor serveren met de extra kokos en snijd in kleine blokjes.

Kersen kokos cake

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Betuwe Kers.

6 reacties

Verdeel je liefde

  1. Juul

    Doe je uiteindelijk beide mengsels bij elkaar? 🤔

    1. Dat klopt, je spatelt het bloemmengsel luchtig door het botermengsel.

      1. Willeke

        Ik wil deze cake zeker een keer gaan maken. Maar een vraagje over de kokos, is dit verse kokos, of gedroogde uit zo. ’n zakje?

        1. Ik gebruikte gedroogde kokosrasp uit een zakje.

    2. Marie-Antoinette

      Ik heb nog amarenakersen, ik denk dat ik die ga gebruiken, zal toch ook lekker zijn ? straks als de aanvoer van kersen weer optimaal is, maak ik weer nieuwe, dank voor je recept !

      1. Hoi Marie-Antoinette, het kan zijn dat de cake dan misschien iets te zoet wordt, maar je kunt het zeker proberen! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin