Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Koninginnesoep
Deze feestelijke koninginnesoep zit boordevol gezonde groenten en heeft een heerlijke smaak. Vanwege zijn prachtige oranje kleur is deze soep bij uitstek geschikt om te serveren op Koningsdag, of natuurlijk tijdens een spannende voetbalwedstrijd van ons eigen Oranje.
Ingrediënten
- 1 kipfilet
- 2 kippenbouillontabletten
- 1 erwtensoep groentepakket (bevat 2 wortels, 1 prei, stukje knolselderij en peterselie)
- 1 ui, fijngesnipperd
- 35 g roomboter
- Zonnebloem- of olijfolie
- 1 flinke el bloem
- Kopje doperwten
- Klein scheutje room
Verder nodig
Blender of staafmixer
Bereiding
Minimaal een uur, of maximaal een dag van tevoren
Leg de kipfilet in een klein kookpannetje, verkruimel er 1 bouillontablet over en voeg zoveel water toe, totdat de kipfilet net onder staat. Zet het vuur op de laagste pit en pocheer de kipfilet. Het water mag beslist niet koken want dan wordt de kipfilet droog. De kipfilet is gaar als het vlees wit is en hij nog licht veerkrachtig aanvoelt. Als de kipfilet boven komt drijven is hij al te gaar, dus blijf erbij! Haal de kipfilet uit de bouillon en leg op een bord opzij. Bewaar de bouillon.
Maak de soep af
Schil de knolselderij en snijd, samen met de wortel en prei in middelgrote stukken. Houd 1/4 stuk wortel en 1/2 stuk prei achter, snijd de wortel in piepkleine blokjes en de prei in smalle ringen.
Verhit wat olie in een soeppan of hoge kookpan en fruit de ui op laag vuur zacht.
Zet het vuur wat hoger, voeg de roomboter en de middelgrote stukken groenten toe en bak kort verder, totdat de groenten licht kleuren. Voeg de bloem toe en bak een minuut mee, om te bloem te laten garen.
Verkruimel de overige bouillontablet eroverheen en voeg, al roerend met een garde, 1,5 liter vocht toe (de bewaarde kippenbouillon aangelengd met water). Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur wat lager.
Kook totdat de groenten zacht zijn en pureer de soep in de blender of met behulp van de staafmixer.
Doe de soep weer terug in de kookpan, zet het vuur laag en voeg de doperwten en kleingesneden wortel en prei toe.
Kook zachtjes verder totdat de groenten beetgaar zijn (je kunt de groenten ook in een apart pannetje beetgaar koken en pas op het laatste moment aan de soep toevoegen). Scheur of snijd de kipfilet in repen en voeg samen met een scheutje room toe aan de soep. Warm nog even door en serveer de soep direct.
Eet smakelijk!
Lenterecepten, Seizoensrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Oranjerecepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Soeprecepten
om 12:25
Erg lekker, zeer geslaagd! Dankjewel Annemiek, voor de inspiratie!