Kropsla stamppot met spekjes en gehaktballetjes

Een Hollands agv’tje kan ik op zijn tijd wel waarderen. Omdat we nog steeds heerlijke kropsla kunnen oogsten uit de moestuin — en ik er weleens wat anders mee wilden maken dan, uuuhm, sla — besloot ik een krop te verwerken tot stamppot. Vergezeld door uitgebakken spekjes, gebraden gehaktballetjes met mosterdjus én, optioneel erbij geserveerd voor de liefhebber, Hollandse caprese. Mmmm, dat wordt smullen!

Ik heb dit gerecht onder andere gecategoriseerd onder zomerrecepten omdat kropsla een zomergroente is. Echter, in de supermarkt koop je kropsla het hele jaar door. Schroom dus niet om deze stamppot ook in de herfst of winter te serveren. Ook bij koudere temperaturen word je hier erg blij van!

Wereldgerecht, Seizoen, Budget, Hollandse recepten, Stamppotrecepten, Vleesrecepten, Zomerrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

Gehaktballetjes

  • 500 g gemengd of rundergehakt
  • 1 zakje gehaktkruiden met uitjes
  • 1 ei
  • Vloeibare bakboter
  • 1 el grove mosterd

Sla-stamppot

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en grote exemplaren gehalveerd
  • Klontje roomboter
  • Scheutje melk
  • 1 krop botersla, schoongemaakt en fijngesneden
  • 150 g gerookte spekreepjes

Verder nodig

  • Koekenpan
  • Kookpan
  • Pureestamper

 

Bereiding

Doe de spekjes met een klein kneepje bakboter of olie in een kookpannetje en bak ze langzaam goudbruin op laag tot middelhoog vuur. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Bewaar het spekvet.

Breng een ruime pan met water aan de kook voor de aardappels.

Doe het gehakt, de gehaktkruiden en het ei in een kom en kneed met je handen door. Draai mooie, ronde gehaktballetjes van het gehakt en leg ze op een bord. Verhit de koekenpan met een kneep vloeibare bakboter en laat heet worden. Leg de gehaktballetjes in de koekenpan en bak ze rondom goudbruin en gaar. Voeg als de gehaktballetjes bijna gaar zijn een scheutje water en mosterd toe aan het bakvet en roer door. Warm nog even door tot de gehaktballetjes gaar zijn en je een mooie jus hebt.

Kook ondertussen de aardappels 10 tot 12 minuten in kokend water tot ze zacht zijn. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Zet de pan terug op laag vuur en maak de puree smeuïg met een klont boter en een scheutje melk. Indien gewenst kun je nu ook het bewaarde spekvet door de puree roeren, dit geeft een lekkere, hartige smaak aan de puree. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Voeg de gesneden kropsla toe en roer door de aardappelpuree. Warm 1 tot 2 minuten door tot de sla is geslonken.

Serveer de sla-stamppot met de uitgebakken spekjes, gehaktballetjes en wat mosterdjus.

Kropsla stamppot met spekjes en gehaktballetjes

Kropsla stamppot met spekjes en gehaktballetjes

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin