Mini tarte tatin

De Franse klassieker tarte tatin ken je ongetwijfeld. Deze mini tarte tatins zijn minstens zo lekker en erg leuk om te serveren tijdens het kerstdiner. Een bolletje kaneel- of walnotenroomijs erbij maakt het smulfeest compleet!

Stap 2 en 3 van dit recept kun je voorbereiden, zo zet je dit dessert na het hoofdgerecht snel op tafel! 

Wereldgerecht, Thema recepten, Menu, Seizoen, Kerstrecepten, Franse recepten, Dessert, Herfstrecepten, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 1 à 2 Goudreinet appels, geschild en klokhuis eruit gehaald met appelboor
  • 4 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 4 el suiker (rietsuiker of bruine basterdsuiker is erg lekker maar gewone suiker kan ook)
  • Ongezouten roomboter, om vormpjes in te vetten + 4 tl extra
  • 1 ei, losgeklopt
  • Kandij-, of parelsuiker, of andere grove suiker om te bestrooien
  • Takje tijm, alleen de blaadjes
  • Optioneel, beetje citroensap (zie stap 3)

Optioneel om erbij te serveren

  • Vanille-, kaneel-, of walnotenroomijs

Nodig

  • Appelboor
  • 4 ronde crème brûleeschaaltjes, 11,5 ∅
  • Kwastje om te bestrijken

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien.
  2. Vet de taartvormpjes royaal in met boter en bestrooi met een eetlepel suiker. Draai de vormpjes rond om de suiker te verdelen. Draai het vormpje op de kop om de overtollige suiker te verwijderen.
  3. Snijd de appels in dikke plakken van ongeveer 2 cm. Leg in elk schaaltje een appelplak en vul de appelholtes met een theelepel roomboter. (Besprenkel de appel met een beetje citroensap en zet de schaaltjes afgedekt in de koelkast als je ze wilt bewaren om later af te maken.)
  4. Bedek met een plakje bladerdeeg. Snijd het overtollige bladerdeeg langs de rand weg en duw het bladerdeeg naar beneden, zodat de appel ingestopt is.
  5. Bestrijk het bladerdeeg dun met losgeklopt ei en bestrooi met kandijsuiker. Bak de tarte tatins circa 20 tot 23 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin zijn. Laat 1 minuut afkoelen en keer ze dan om op een bord.
  6. Bestrooi met wat tijmblaadjes en serveer direct. Lekker met een bolletje roomijs.

De Franse klassieker tarte tatin kennen we allemaal toch? Deze mini tarte tatins zijn minstens zo lekker en erg leuk om te serveren tijdens het kerstdiner.

De Franse klassieker tarte tatin kennen we allemaal toch? Deze mini tarte tatins zijn minstens zo lekker en erg leuk om te serveren tijdens het kerstdiner.

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin