Nationale Pannenkoekdag: pannenkoek caprese

Nationale Pannenkoekdag: pannenkoek caprese

Whoehoe, het is vandaag Nationale Pannenkoekendag!

Op meer dan 700 basisscholen worden pannenkoeken gebakken voor ouderen. Gewoon, omdat ze dat verdienen. Wat een goed idee!

Omdat ik al heel de week last heb van Italiaanse (zomer)kriebels, bakte ik voor de gelegenheid een pannenkoek caprese. Weer eens wat anders dan een pannenkoek met stroop en poedersuiker – en zeker zo lekker!

Van een internationale traditie op dinsdag …
In Engeland, Ierland en Australië wordt al eeuwenlang Pannenkoekendag (Pancake Day) gevierd op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag. Aswoensdag is de eerste dag van de christelijke vastenperiode, wat vroeger betekende dat je 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten mocht eten. En omdat het zonde was om die ingrediënten weg te gooien, werden daar op die dag pannenkoeken van gebakken.

… naar een nationaal feest voor jong en oud op vrijdag
Tegenwoordig wordt er niet meer zo streng gevast. Maar pannenkoeken eten is nog steeds een feest voor jong en oud. Vandaar dat Tefal en Koopmans deze traditie in 2007 ook in Nederland hebben geïntroduceerd en we op Pannenkoekdag wat extra aandacht besteden aan de oudere medemens. Want waarmee kan dat nu beter dan met de pannenkoek? Daarom vieren wij nu jaarlijks Nationale Pannenkoekdag op een vrijdag in maart. Met als hoogtepunt de scholenactie, waarbij honderden basisscholen door heel Nederland pannenkoeken bakken voor ouderen. Bron: pannenkoekdag.nl

Lunch- of licht hoofdgerecht voor 2 personen – 20 minuten

Ingrediënten

  • Pannenkoekbeslag voor 2 pannenkoeken
  • 1 à 2 tomaten, in plakjes gesneden
  • 1 bol mozzarella, in plakjes gesneden
  • Paar blaadjes verse basilicum
  • Pesto
  • Klontje roomboter

Verder nodig
Koekenpan met deksel (liefst een speciale pannenkoekpan met lage rand, anders is het lastig om de pannenkoek er heel uit te krijgen)

Bereiding
Verhit de koekenpan met de helft van het klontje boter en laat de boter smelten. Schep een pollepel beslag in de pan en draai de pan rond om het beslag te verdelen. Bak de onderkant goudbruin en draai de pannenkoek om. Beleg de bovenkant van de pannenkoek met plakjes tomaat, mozzarella en wat theelepels pesto. Doe de deksel op de pan en bak enkele minuten verder, totdat de onderkant gaar is en de mozzarella begint te smelten.

Schuif de pannenkoek op een bord, houd warm onder aluminiumfolie of in de oven en bak de volgende pannenkoek.

Bestrooi de pannenkoeken vlak voor serveren met verse basilicum.

Nationale Pannenkoekdag: pannenkoek caprese
Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Snelle recepten, Vegetarische recepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde