Opening Nederlands Oesterseizoen 2015 + oesterrecept sterrenkok Jannis Brevet!

Opening Nederlands Oesterseizoen 2015 + oesterrecept Jannis Brevet

Jiehoe! Maandag 7 september jongstleden was de officiële opening van het oesterseizoen 2015/2016.

In de haven van het bekende mosseldorp Yerseke stapten Johan en ik vroeg in de ochtend aan boord van de Denick II, een van de grootste passagiersschepen van Zeeland. Vanaf dit schip waren we getuige van de eerste ‘sleep’ oesters van het nieuwe seizoen, waarvan de eerste exemplaren geproefd werden door de burgemeesters van Tholen en Schouwen-Duiveland en de wethouder van Reimerswaal.

Hoe is de kwaliteit van de oesters dit jaar? Volgens voorzitter Cees van Liere van de Nederlandse Oestervereniging belooft het een goed jaar te worden:

De kwaliteit van de oesters is uitstekend en we kunnen vanaf nu genieten van de heerlijke Zeeuwse oesters uit de Oosterschelde. Alleen in de kom van de Oosterschelde hebben we te kampen met de Japanse Oesterboorder. Maar met de flexibiliteit van de oestersector hopen we dit probleem op termijn het hoofd te bieden.

Wist je dat …

… op oesters vissen gebeurt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer? Er zijn ongeveer dertig bedrijven bij betrokken, die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De platte en de Zeeuwse oesters (ook wel creuses genoemd) worden gevist met een ‘kor’. Dit is een speciaal net dat de oesters van de bodem afschept.

… de leden van de Nederlandse Oestervereniging jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters kweken? Als je die zou verdelen over de inwoners van Nederland, dan kan iedereen genieten van twee exemplaren. Maar helaas, de oesters blijven niet allemaal in Nederland, ze worden voornamelijk ook verkocht aan België, Duitsland, Frankrijk en Italië.

… de oestervisserij al enige jaren in het bezit is van het MSC (Marine Stewardship Council)-certificaat voor duurzame visserij? Dat betekent dat de platte en Zeeuwse oesters duurzaam gevangen zijn, dat ze afkomstig zijn van een gecertificeerde bron.

Maar ondertussen zijn de oesters al aan boord gebracht. Tijd om te proeven!

We laten zowel de Zeeuwse oesters als de platte (mijn favoriet!) naar binnen glijden.

Ondanks dat af en toe de zon achter een donkere wolk verdwijnt, blijft het droog en is het goed vertoeven op de Oosterschelde.

Terug in de haven van Zierikzee wandelen we naar café De Gekroonde Suikerbiet — het derde beste café van Nederland! Onderweg vertelt de Burgemeester van Schouwen-Duiveland vol trots over ‘zijn’ stad. Zijn enthousiasme is zo aanstekelijk dat ik in mijn hoofd een notitie maak om deze stad binnenkort uitgebreid te gaan bezichtigen.

Gilde van de Vergulde Oester

In de loop der jaren zijn mensen met bijzondere verdiensten voor de oester opgenomen in het Gilde van de Vergulde Oester. Na de tocht over de Oosterschelde werden drie nieuwe leden ingehuldigd in het Gilde: vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering in Nederland Axel Buyse, tweesterrenchef van Manoir Restaurant Inter Scaldes Jannis Brevet en de Nederlandse zanger Ernest van Hartingsveldt, bekend van tv-programma Bloed, Zweet en Tranen en gastzanger bij de Toppers. Om toe te treden tot het Gilde moeten de leden hun oordeel geven over de smaak van de oesters. Zilt, zalig, nootachtig, vol, vlezig; deze woorden worden meermaals genoemd.

Het officiële gedeelte is nu voorbij. Tijd voor culinair én vocaal vuurwerk! Het sterrenteam van Manoir Restaurant Inter Scaldes – waarvan ik eerder al op KeukenLiefde dit sterrengerecht plaatste — laat ons twee verschillende oesterhapjes proeven. Ondertussen zingt Ernest van Hartingsveldt de sterren van de hemel. 

De oesterhapjes smaken naar meer en meer en meer. De ene variant tilt me zachtjes op en laat me door het hele café minutenlang rondzweven; en de andere hitst me zodanig op dat ik op stoelen, op banken, op tafels en weet ik veel op wat nog meer sta te huppelen en te dansen alsof ik helemaal alleen ben … Sorry, ik heb er geen foto’s van want het rolletje was vol.

Oesterrecept van sterrenchef Jannis Brevet, Manoir Restaurant Inter Scaldes

Maar wat ik wel voor je heb is veel mooier! Ik mag namelijk het recept van het uitgeserveerde oesterhapje van Jannis Brevet met je delen! Als je bang bent van oesters, dan weet ik zeker dat dit oesterhapje jou voor eens en voor altijd van je angst zal genezen. Komt ie …

Oesters zoet-zuur

 • 2 grote uien
 • 50 gram boter
 • 10 tomaten
 • 50 gram zilveruitjesvocht
 • 2 blaadjes gelatine
 • 20 oesters 00000

Snijd voor de gebakken uien crème de uien in halve ringen, zet ze zachtjes op met de boter zodat ze gaar en licht gekleurd zijn, mix ze nu in de keukenmixer tot puree.

De tomaten in stukjes snijden en uit laten lekken, het vocht opvangen en met het zilveruitjesvocht afbinden met de gelatine.

De oesters openen en zorgvuldig schoonmaken, in eigen vocht lichtjes pocheren.

In elke schelp eerst een lepeltje uien crème, daarop een gepocheerde oester en afmaken met de gelei.

(Ik eet in deze video een heerlijke oester, maar ik zeg vervolgens: ‘De vorige vond ik nóg iets lekkerder.’ Die was bereid volgens het bovenstaande recept!)

Veiling

Tot slot nog dit: na alle heerlijke feestelijkheden voeren we met de Denick II naar Sint-Annaland. Hier vond de veiling plaats van het eerste vaatje platte oesters, ten bate van de Stichting ‘Vrienden van Siem’ als bijdrage aan het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. De veiling bracht in totaal 7550 euro op! Wat een mooi bedrag voor deze fantastische stichting.

image011

PS Had ik al gezegd dat je lekker veel oesters moet proeven? Echt doen hoor!

 

Inspiratie, K♥L ontdekt ..., Kookvideo's, Menu, Reizen, Voor bij de borrel

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

2 reacties

Deel je liefde

 1. Elisa

  Hmm lekker!! Helaas zou ik niet weten waar ik hier in de buurt oesters kan eten….
  Zelf maken waag ik me nog niet aan 😛

  1. Ook rauw zonder bereiding smaken ze heerlijk Elisa, maar voor het openen heb je wel een speciaal oestermes nodig. Je kunt ze bestellen bij je visboer. Doe eens gek. 😉

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde