Rustiek glutenvrij brood

Gesponsord — Er zijn weinig dingen die ik zo leuk en bevredigend vind als zelf brood bakken. Omdat ik regelmatig de vraag krijg of ik ook glutenvrije recepten wil delen, deel ik vandaag een recept voor een heerlijk rustiek, glutenvrij brood!

Waar je bij gewoon brooddeeg flink moet kneden om de gluten in het deeg te activeren is dat bij glutenvrij brooddeeg niet nodig. Even kort kneden met je hand of mixen met de deeghaken van je keukenmachine tot een samenhangend deeg is voldoende. Vervolgens laat je het brooddeeg rijzen en daarna doet de oven de rest van de magie. Simpel toch?

Als je een glutenvrij brood wilt maken en daarvoor een recept volgt van een brood mét gluten kun je het tarwemeel het beste vervangen door een mix van glutenvrije meelsoorten. Dan krijg je het beste en meest smakelijke resultaat. De glutenvrije broodmix (Mix B) van Schär is gemaakt van onder andere rijstmeel en linzenmeel en is speciaal ontwikkeld voor recepten met gist. Zo kan jouw brood of pizza eigenlijk niet meer mislukken. Ja, je moet het brood natuurlijk wel op tijd uit de oven halen.

Dit glutenvrije brood smaakt heerlijk als ontbijt met lekker beleg erop. Serveer het met een lekkere kom soep bij de lunch, of (serveer) op een borrelplankje met wat gezouten roomboter, extra vierge olijfolie en gedroogde rozemarijn als smaakmakers. Dat is smullen!

Basisrecepten, Menu, Thema recepten, Glutenvrij, Hartige keuken, Ontbijt

Ingrediënten

  • 500 g Schär glutenvrije broodmix (Mix B)
  • 1 zakje gist à 8 gram
  • Flinke snuf zeezout
  • 1 tl gedroogde rozemarijn (optioneel)
  • 400 ml handwarm water
  • Klein scheutje extra vierge olijfolie

Verder nodig

  • Keukenmachine met deeghaken
  • Vel bakpapier

Bereiding

Doe de Schär glutenvrije broodmix (Mix B) in een grote kom samen met de gist, het zeezout, de rozemarijn, het water en een klein scheutje olijfolie. Mix met de deeghaken net zolang tot je een samenhangend geheel hebt. Stort het deeg op een licht bebloemd werkblad en vorm er met je handen een ronde bal van. Vet een schone kom in met wat olijfolie en leg de deegbal in de kom. Dek de kom af met een licht vochtig gemaakte theedoek en zet weg op een warme plek. Laat het deeg circa een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.

Stort de deegbal op een licht bebloemd werkblad en vorm er met je handen een rond, bol brood van. Bekleed een bakblik met bakpapier. Kerf de bovenkant van het brood met een scherp mes kruisvormig in en leg het brood op het bakblik. Zet een grote pan omgekeerd over het deeg op het bakblik en zet het bakblik nog 15 minuten op een warme plek (bijvoorbeeld naast de verwarming) om na te rijzen.

Verwarm de oven voor op 250 graden.

Glutenvrij brood is na het bakken wat lichter van kleur dan gewoon brood. Wil je dat het brood toch een mooie, goudbruine kleur krijgt dan kun je de bovenkant van het brood bestrijken met een kwastje en wat losgeklopt eigeel of melk. Schuif het bakblik met het brood in het midden van de oven en vul een ander diep bakblik onderin de oven met water. Als je geen twee bakblikken hebt kun je ook een ovenbestendig schaaltje vullen met water en die onder het brood op een rooster of naast het brood op het bakblik zetten.

Schakel de oventemperatuur terug naar 225 graden en bak het brood in circa 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Schär. 

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com