Snelle pruimencake

Afgelopen maandag kreeg ik weer eens een kistje pruimen van mijn vader. Mijn ouders hebben een pruimenboomgaard en het lijkt wel alsof ze elk jaar meer pruimen krijgen. Ik heb inmiddels al heel wat smakelijke pruimenrecepten met je gedeeld op KeukenLiefde maar een snelle en makkelijk te maken pruimencake ontbrak nog. Dat kan niet toch? Ik ging direct aan de slag en ben superenthousiast over het resultaat. Hij is heerlijk! 

Seizoen, Gebak, Zomerrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 500 g tot 1 kilo pruimen (gewogen met pit)*
  • 1 el kaneelpoeder
  • 280 gr fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 300 ml zonnebloemolie + extra om in te vetten
  • 70 ml melk
  • 1 el vanille-extract
  • 375 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • Mespuntje zout

*Ik gebruikte 500 gram pruimen, maar achteraf gezien hadden er best meer pruimen in gekund.

Verder nodig
Ronde springvorm van 24 cm, elektrische handmixer, fijne zeef, spatel, vel bakpapier

In plaats van pruimen kun je deze cake ook maken met appel, perzik, kersen, of gebruik een mix van rood zomerfruit!

Extra tip!

Voorkomen dat het fruit naar de bodem van de cake zakt? Wentel de stukjes fruit eerst door wat bloem en spatel ze daarna voorzichtig door het beslag.

Bereiding

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160 graden. Vet de springvorm in met olie en bekleed de rand met bakpapier.

Snijd de pruimen doormidden en verwijder de pit.

Klop de eieren luchtig met de kristalsuiker en voeg dan de zonnebloemolie, de melk en het vanille-extract toe. Roer de bloem, het bakpoeder, kaneelpoeder en het zout door elkaar en zeef in drie porties boven het beslag. Spatel er luchtig doorheen.

Schenk de helft van het beslag in de springvorm en verdeel de helft van de pruimen erover. Bedek met het overige beslag en de overige pruimen.

Bak 1 uur en 20 minuten in de oven. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en haal er dan voorzichtig uit.

Laat verder afkoelen op een rooster.

Bestrooi de pruimencake vlak voor serveren met poedersuiker, of serveer met een dot lobbig geklopte slagroom.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com