Spareribs van de Big Green Egg. Fall of the bone tender met een sticky glaze. Wees gewaarschuwd, na het proeven van deze zelfgemaakte spareribs wil je ze niet anders meer! Zelfs in menig (grill)restaurant zal je ze niet lekkerder krijgen. Serveer ze met versgebakken frietjes en coleslaw of salade.
3-2-1 methode
Deze goddelijke spareribs maakten we met de 3-2-1 methode op de Big Green Egg. Dit betekent dat je de spareribs eerst 3 uur (ingesmeerd met een rub of kruidenmengsel) indirect op de kamado legt om te roken. Daarna pak je ze in met alufolie en voeg je wat appelsap of whiskey (Johan deed allebei) toe, vouw je ze dicht en laat je ze 2 uur indirect verder garen (door de stoom worden ze mals). Dan verwijder je het folie en smeer je ze in met barbecuesaus of marinade en grill je ze nog 1 uur onafgedekt indirect op het rooster. Dan krijgen ze dat lekkere sticky laagje! De tijden (3 uur, 2 uur en 1 uur) zijn een richtlijn want de exacte gaartijd is afhankelijk van de dikte en grootte van de spareribs. Zo duurde het bij ons zeker een uur langer voordat het vlees makkelijk van het bot losliet. In plaats van 3-2-1 hielden wij 3-3-1 aan. Maar het zou dus ook kunnen dat het korter duurt.
Uit de oven
Je kunt deze spareribs ook in de oven maken op dezelfde manier en op dezelfde temperatuur.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Bereid je EGG voor op indirect grillen op 125 graden. (Of verwarm je oven voor op 125 graden.)
Controleer de spareribs op losse stukjes bot of gruis en snijd overtollig vet weg. Dep ze droog met keukenpapier.
Verwijder het vlies (membraan) aan de holle (bot)kant van de spareribs. Als je deze niet verwijdert blijft er na bereiding een taai vlies op de ribs zitten en ook kunnen de kruiden minder goed in het vlees trekken. Probeer eerst een stukje vlies aan een van de korte zijdes los te peuteren met een mesje of met je vingers en trek het dan met behulp van een stukje keukenpapier (dat is stroef en zorgt ervoor dat je grip hebt) van de sparerib af.
Bestrooi de spareribs aan beide kanten royaal met een rub of kruidenmix. Je kunt ze nu afgedekt even in de koelkast leggen zodat de kruiden er nog beter in kunnen trekken, of je gaat direct verder met stap 5.
Leg ze in het rekje, of op het rooster van de EGG en gaar ze 3 uur op 125 graden.
Haal de spareribs van de EGG en leg ze (je kunt maximaal 2 spareribs bovenop elkaar leggen) op een dubbele laag aluminiumfolie. Besprenkel de ribs met wat appelsap en/of whiskey en pak je ze in met alufolie. Grill ze 2 uur (Langer of korter kan ook, het vlees moet mals zijn maar nog net niet van het bot loslaten. De exacte tijd hangt af van de dikte van de ribs.) op de barbecue.
Haal ze uit het alufolie en smeer de (bolle) vleeskant in met barbecuesaus of marinade. Leg ze onafgedekt nog een uur op de barbecue, of tot het vlees makkelijk van het bot loslaat en ze botermals zijn. Vlak voor serveren kun je ze nog een keer insmeren met barbecuesaus.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie