Heerlijk avondje: speculaastruffels

Heerlijk avondje: speculaastruffels

‘Hoeveel nachtjes slapen nog mama?’ vraagt Ella-Marie voor de derde keer in een uur tijd. De opwinding en spanning zijn van haar gezichtje af te lezen. Pakjesavond komt eraan! Terwijl mijn dochter ijverig haar verlanglijstje uitbreidt met plaatjes uit een speelgoedfolder, draai ik liefdevol het twintigste speculaastruffeltje. Op de achtergrond klinkt zachtjes Jongens, heb je ‘t al vernomen uit de speakers. Tiralalali, tiralalala.

Voor deze heerlijke speculaastruffels heb je slechts drie ingrediënten nodig! Het resultaat? Meer gesnoep dan Sinterklaas en zijn pieterbazen op kunnen.

Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor circa 25 truffels.

Ingrediënten

 • 250 g speculaasjes
 • 1 pakje MonChou à 100 gram
 • 350 g witte chocolade

Verder nodig
Keukenmachine, steelpannetje, hittebestendige kom, houten satéprikker, vel bakpapier

Bereiding
Maal de koekjes in een keukenmachine tot fijne kruimels. Schep één eetlepel koekkruim uit de kom en houd achter voor garnering. Voeg de MonChou toe aan de overige kruimels en mix verder totdat er een stevige massa ontstaat. Vorm met je handen circa 25 balletjes van het deeg. Rollen lukt niet echt, dan vallen ze uit elkaar, dus knijp ze in je hand tot een bal.

Ik gebruikte 1/4 teaspoon van een Amerikaans setje measuring teaspoons om het deeg uit te scheppen en ervoor te zorgen dat alle balletjes even groot zijn.

Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt au bain-marie. Prik een satéstokje in een speculaasballetje, zet hem in de kom chocolade en schep met twee lepels de chocolade eroverheen.

Houd de speculaastruffel even boven de kom zodat de overtollige chocolade eraf kan druipen en leg de truffel op een met bakpapier bekleed bakblik. Dicht het gaatje aan de bovenkant met wat extra chocolade. Bestrooi de bovenkant met de achtergehouden speculaaskruimels en laat de chocolade volledig uitharden.

Heerlijk avondje: speculaastruffels

Bewaar de truffels in een afgesloten zak op een donkere, koele plek. Je kunt ze ook in de koelkast bewaren, maar de chocolade wordt dan wel dof.

Enjoy!

Comments

 1. Is de monchou te vervangen door een lactose vrij product?

 2. Valentina says:

  Zojuist geprobeerd te maken, maar de chocolade begon in de kom te stollen en was niet meer mooi vloeibaar (vuur stond nog laag). Hoe kan ik dit voorkomen?

 3. Nog een dike week wachten en dan ga ik zo ook maken. Nu maken heft geen zin, dan zijn ze waarschijnlijk al op voordat het pakjesavond is. Is er nog iets speciaals waar ik rekening mee moet houden als ik kies voor een melkchocolade-dip ipv witte chocolade-dip?

 4. Catharina sibke says:

  Mijn witte chocolade wilde niet goed smelten. Werd taai en brokkelig. Helaas mislukt

  • Wat jammer om te horen Catharina! Dat gebeurt inderdaad snel bij witte chocolade. Heb je hem wel au bain-marie verwarmd en niet in de magnetron? Je moet hem op laag vuur langzaam laten smelten en ervoor zorgen dat de pan niet in aanraking komt met het water. Dan zou het goed moeten gaan.

 5. Net gemaakt, nu nog even wachten :-)! Leuk en makkelijk receptje!

 6. Gisteravond nog even gemaakt. Vandaag mee naar het werk. Succes was het. Zo simpel en zo lekker. Bedankt voor het recept.

 7. Annelies says:

  We hebben ze gemaakt gister en was echt top!
  Volgende keer met bastogne koeken proberen mmm zal ook wel erg lekker zijn?

 8. annelies says:

  Dank je wel voor het recept. Ze waren gisterenavond een groot succes. Ze zijn heerlijk en superverslavend!

 9. Yes Mieke, het recept online! Het ziet er zooo lekker uit, van ‘t weekend eens aan de slag 🙂

  Liefs Amannie

 10. Nomnomnom! Deze ga ik maken voor zaterdag als we naar mijn schoonouders gaan 😀

Speak Your Mind

*