Sterk immuunsysteem? Dit eten (en drinken) helpt

Sterk immuunsysteem? Dit eten (en drinken) helpt

In deze tijd van het jaar kan ons immuunsysteem wel wat ondersteuning gebruiken. Daarom heeft Puur Figuur dit fijne artikel voor ons geschreven: eten en drinken waarmee je je immuunsysteem een handje helpt.

1: Kiwi

Waar denk jij als eerste aan bij fruit met veel vitamine C? Grote kans dat het een sinaasappel is. En dat is inderdaad een prima kandidaat. Maar wist je dat kiwi’s nog beter scoren? Met één kiwi heb je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) al ruimschoots binnen.

2: Rode paprika

Wat rode paprika als snack of bij je maaltijd is ook een goed idee. 100 gram is al genoeg voor de ADH vitamine C. Dat is ongeveer de helft van een kleine paprika.

Naast vitamine C zit er ook een flinke hoeveelheid bètacaroteen in. Dat zet je lichaam om in vitamine A. Vitamine A helpt op verschillende manieren om je immuunsysteem te versterken. Bijvoorbeeld bij:

 • De productie van witte bloedcellen en antilichamen.
 • Het gezond houden van je slijmvliezen (die een beschermlaagje zijn tegen ziekmakers).

3: Broccoli

Broccoli is echt krachtvoedsel. Het zit bomvol vitamine A, C én E. En het levert ook meteen veel krachtige antioxidanten. Ook familieleden van broccoli, zoals boerenkool en spruitjes, zijn topbronnen van vitamine C.

Tip: om de voedingsstoffen te behouden kan je broccoli beter stomen dan koken.

4: Zeevruchten

Zeevruchten verwacht je waarschijnlijk niet zo snel op dit lijstje. Wat maakt ze immuunversterkers? Dat is de grote hoeveelheid zink die erin zit. Zink is een mineraal dat erg belangrijk is voor ons immuunsysteem. Je vindt het onder andere in oesters, mossels, kreeft en krab.

5: Knoflook

Knoflook is een goed voorbeeld van klein maar krachtig. Knoflook bevat allicine, een natuurlijk antibioticum dat virussen en bacteriën bestrijdt. Ook zitten er krachtige antioxidanten in die helpen om ontstekingen te bestrijden en je lichaam gezond te houden.

6: Gember

Vaker gember aan je maaltijd toevoegen of een lekkere gemberthee drinken is een goed idee voor je immuunsysteem. Uit onderzoeken blijkt dat gember kan helpen tegen:

 • Verkoudheid
 • Keelpijn
 • Een verstopte neus
 • Ontstekingen
 • Misselijkheid

7: Kurkuma

Familie van gember en ook goed voor je weerstand: kurkuma. Onderzoeken met dieren laten zien dat dit gele kruid een echte immuunsysteembooster is. Dit is vooral te danken aan het stofje curcumine dat erin zit. Curcumine is een antioxidant en heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen.

Kurkuma kan je aan allerlei gerechten toevoegen. Van soepen en sauzen tot geroosterde groentes uit de oven. Wil je extra veel kurkuma binnenkrijgen? Dan is kurkumathee of kurkuma latte een goed idee.

Kurkuma latte maak je door (plantaardige) melk te koken met kurkuma, kaneel, gember en zwarte peper. Een lekker verwarmend drankje als het koud is.

8: Groene thee

Er is nog meer thee die goed is voor je weerstand. Groene thee zit bomvol antioxidanten die je immuunsysteem ondersteunen en helpen om virussen te bestrijden. En dat is zeker niet het enige voordeel van groene thee. De thee wordt ook gelinkt aan:

 • Een gezond gebit en het voorkomen van gaatjes.
 • Het verlagen van het “slechte” LDL-cholesterol.
 • Het gezond houden van je hersenen, hart en bloedvaten.
 • Het afremmen van huidveroudering (zoals rimpels en pigmentvlekken).
 • Makkelijker afvallen.

9: Yoghurt

Je darmen hebben een enorme invloed op je immuunsysteem. Je darmen gezond houden is dus cruciaal voor een sterke weerstand. Hoe doe je dat? Onder andere door vaak voor gefermenteerde voeding te kiezen. Een makkelijk voorbeeld hiervan is yoghurt. Het zit vol probiotica, oftewel goede bacteriën voor je darmen.

10: Amandelen

Bij vitamines voor ons immuunsysteem denken we vooral aan vitamine C, maar vitamine E speelt ook een belangrijke rol.

Vitamine E beschermt de cellen van ons immuunsysteem tegen schade, zodat ze hun werk goed kunnen doen. Ook helpt het ons lichaam om goed te reageren op ontstekingen. Noten zijn een goede bron van deze vitamine. Vooral amandelen scoren goed.

Kort op een rijtje

Wat je eet en drinkt heeft een enorme invloed op je immuunsysteem. Dit eten en drinken helpt bij een sterke weerstand:

 • Kiwi
 • Rode paprika
 • Broccoli
 • Zeevruchten
 • Knoflook
 • Gember
 • Kurkuma
 • Groene thee
 • Yoghurt
 • Amandelen

Op zoek naar een recept waar dit in terugkomt? Deze salade bevat broccoli, yoghurt en amandelen. Als bonus ook nog appelazijn (wat ook gefermenteerd is).

Bronnen: Laleh Khodaie, Omid Sadeghpoor, Jundishapur J Nat Pharm Prod, 2015. Catanzaro M, Corsini E, Rosini M, Racchi M, Lanni C. Immunomodulators Inspired by Nature: A Review on Curcumin and Echinacea, Molecules, 2018. Susmit Mhatre, Tishya Srivastava, Shivraj Naik, Vandana Patravale, Phytomedicine, 2021.

Bron uitgelichte foto: iStock

Gezondheid

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

Eén reactie

Deel je liefde

 1. Vivianne

  Jammer dat jullie niets vertellen over de toxische stoffen waarmee onze groenten en fruit bespoten worden. Zoals het gebruik van glyfosaat dat weer voor 10 jaar goedgekeurd waarmee ons voedsel besproeid wordt. In hoeverre is het dan nog gezond te noemen. Of de manieren waarop ons voedsel geproduceerd wordt en genetisch gemanipuleerd.
  Hierdoor komt jullie struikel dat in wezen wel klopt toch erg oppervlakkig over.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde