Stroganoffsaus

Een goedgevulde stroganoffsaus met paprika, ui en champignons is de perfecte begeleider van een mooi stuk vlees zoals biefstuk of varkenshaas. Je kunt hem van tevoren al maken en vlak voor serveren weer even opwarmen. Ook lekker om te serveren met wat à la minute gebakken runderreepjes of gehaktballetjes (of laat het vlees helemaal achterwege) en tagliatelle.

Sauzen, Basisrecepten, Thema recepten, Menu, Gourmetten, Hartige keuken, Kerstrecepten, Vleesrecepten

Ingrediënten

  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 flinke tl paprikapoeder
  • Snufje chilipoeder
  • 400 g champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
  • 3 paprika’s, in blokjes gesneden
  • 1 runderbouillonblokje, verkruimeld
  • Vodka of cognac (in het originele recept staat vodka)
  • Klein blikje tomatenpuree à 70 g
  • 250 ml slagroom
  • Optioneel, worcestersaus en tabasco

Tip! Je kunt de stroganoffsaus ook in een pannetje op een warmhoudrechaud zetten en serveren bij de gourmet.

Bereiding

  1. Verwarm wat boter of olie in een koekenpan en fruit hierin op laag vuur de ui, knoflook, paprika- en chilipoeder tot de ui zacht is.
  2. Zet het vuur hoog en voeg de champignons, paprika’s en bouillonblokje toe. Bak al roerend 5 minuten tot de groenten zacht zijn en het meeste vocht verdampt is. Blus af met een scheut vodka of cognac en laat even inkoken.
  3. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg de slagroom toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen tot hij de gewenste sausdikte heeft. Breng de saus op smaak met een paar druppels worcestersaus en tabasco.
  4. Houd de saus warm terwijl je andere ingrediënten voor het gerecht bereid, of laat de saus helemaal afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast voor later.

Stroganoffsaus

Stroganoffsaus

Stroganoffsaus

6 reacties

Verdeel je liefde

  1. Meaty

    Je vlees is doorgeslagen

  2. Jidde

    Hoeveel vodka doe je in jou recept?

    1. Gewoon een scheutje op gevoel. Komt niet zo nauw! 😉

      1. beetje gerookte paprika poeder erdoor , dat geeft nog meer een authentieke smaak aan echte stroganoff saus !!

    2. Ellue

      Hoi. Kan je deze saus ook maken zonder alcohol. Gr.

      1. Ja hoor, dat kan.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin